Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu au aceasta fisa la dosarul de la medicina muncii? Precizez ca la noi in unitate avem asa ceva dar pe post de lucru nu pe fiecare lucrator in parte.
Este obligatoriu trimiterea celui care ii facem angajarea la medicul de medicina muncii sau se poate angaja doar pe baza unei adeverinte de la medicul de familie? La noi medicul de medicina muncii face control anual dar din ce am observat eu nu este chiar in functie de ce implica riscul pe fiecare post de lucru.
La un curs ssm am inteles ca aceasta ar fi obligatorie si ca inspectorul de la itm in caz de accident de munca ar cere fisa.
Va multumesc.
HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (modificata masiv de HG 1169/2011 si actualizata pana la 19.01.2012) precizeaza:
"Art. 4
(1)Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
Art. 8
(1)Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
...
(5)Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
Art. 9
(1)În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2)Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
Art. 16
...
(6.1)Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat."
Fisele de identificare a factorilor de risc se intocmesc pentru locuri de munca/ posturi de lucru, avand la baza evaluarea riscurilor profesionale pe care trebuie sa o detina fiecare angajator, conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006,
-art.12 al.(1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
Pentru toti lucratorii, pe locuri de munca/ posturi de lucru, la fisa individuala de instruire ssm trebuie sa aveti fisa de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii.
Fisa de identificare a factorilor de risc (copie) intocmita de catre angajator, cu care este trimis lucratorul la examinarea medicala, trebuie sa se regaseasca la emitent (serviciul de resurse umane), la dosarul de personal al fiecarui angajat.
Adeverinta de la medicul de familie nu tine loc de examinare medicala la angajare si nici de examinare medicala periodica. Aceste examinari se fac numai de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
In cadrul examinarilor medicale, medicul specialsit de medicina muncii trebuie sa adapteze controlul medical la riscurile la care este expus fiecare lucrator in parte.
Fisa de aptitudine, fisa de identificare a factorilor de risc si raportul medicului specialist de medicina muncii asupra controlului medical periodic efectuat sunt cerute de catre inspectorul de munca si sunt anexate la dosaul de cercetare a oricarui eveniment/ AM/ BP produse in cadrul firmei.
Examinarea de catre medicul de medicina muncii se face dar nu in momentul angajarii ci atunci cand vine medicul de medicina muncii pentru evaluare mai multor angajati(posibil chiar dupa cateva luni de la angajare). De accea intreb daca este ok sa se angajeze pe baza adeverintei de la medicul de familie sau trebuie trimis la medicul de medicina muncii. Si daca este obligatorie fisa si pentru angajatii mai vechi desi au trecut deja prin mai multe controale anuale la medicul de medicina muncii.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Legislatia in domeniu este foarte clara. Recititi raspunsul utilizatorului ionion2000.
In plus, HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru: a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Adeverinta de la medicul de familie nu este examinare medicala efectuata de catre medicul specialist de medicina muncii.
Este ilegal, sa fie semnat un CIM inainte de efectuarea examinarii medicale a lucratorului.
Lucratorii mai vechi, angajati inainte de aparitia HG nr.355/ 2007 au trecut de atunci prin mai multe examinari periodice obligatorii. La prima examinare periodica, dupa aparitia HG, angajatorul trebuia sa intocmeasca pentru fiecare angajat o fisa cu riscuri profesionale in baza careia sa se efectueze examinarea medicala si medicul specialist de medicina muncii sa emita fisa de aptitudine pentru fiecare lurator, pentru locul de munca/ postul de lucru ocupat/ activitatea desfasurata de catre lucrator.
Evaluare medicala
livialina
Lucrez intr-un mediu foarte solicitant si in urma unor evaluari medicale am obtinut diagnosticul oboseala cronica. Firma la care lucrez a efectuat si ea o ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii
crystyna04
Cine completeaza fisele de identificare a factorilor de risc profesional-lucratorul SSM/angajatorul/medicul de medicina muncii/coordonatorul departamentului ... (vezi toată discuția)