avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. Se da situația în care o societate are ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. Se da situația în care o societate are programul ...

Buna ziua.
Se da situația în care o societate are programul de munca inegal pentru angajați, adică, se lucrează în ture se 8 ore, ori dimineață de la 7 la 15, ori intermediar de la 12-20 sau după amiază de la 15-23:00. Lucrul acesta este stipulat în contractul de munca. Unul din angajați, a adus o adeverință medicală de la medicul de familie in care se spune că poate lucra doar program de zi, adică de la 7 la 15. Voiam să mă lămuriti, va rog frumos, cât de legala/intemeiata este aceasta adeverință de la medicul de familie și dacă trebuie sa ii fie schimbat contractul de muncă. Angajatul in cauză spune că nici măcar tura de intermediar nu poate presta din cauza unor probleme se sănătate. Mai exact, probleme cardiologice. Adeverință trebuie sa fie de la medicina muncii sau de la medicul specialist? Este suficientă o adeverință de la medicul de familie? Mulțumesc! O zi frumoasă!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:19, 30 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor stabileste ca medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale emite fisa de aptitudine a lucratorului in baza unei examinari medicale care tine cont de existenta riscurilor profesionale la locul de munca al fiecarui lucrator,
-art. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
(5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
-art.9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
Recomandarile medicului specialist de medicina muncii sunt obligatorii pentru angajator.
-art. 10 În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandări de tip medical, aptitudinea este condiţionată de respectarea acestora, iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt condiţionat".
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-art. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Recomandarile primite de la medicul de familie/ medicul specialist nu sunt obligatorii pentru angajator. Acestea trebuie avizate de catre medicul specialist de medicina muncii.
-art.16 (6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/ scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
Medicul de medicina muncii si medicul de familie colaboreaza permanent,
-art. 44 Medicul specialist de medicina muncii şi medicul de familie al lucrătorului se vor informa reciproc şi operativ referitor la apariţia unor modificări în starea de sănătate a lucrătorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Declarare boli la angajare roxana69 roxana69 Inainte de semnarea contractului de munca viitorul angajat are obligatia de a anunta angajatorul daca are vreo boala (boala care nu-i afecteza capacitatea ... (vezi toată discuția)
Reducerea normei de lucru la gravide Allnrez Allnrez Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 12 cu gemeni,lucrez la un salon(masaj,kinetoterapie,fizioterapie) iar eu am cerut reducerea programului de munca de la ... (vezi toată discuția)