avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... declarare boli la angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

declarare boli la angajare

Inainte de semnarea contractului de munca viitorul angajat are obligatia de a anunta angajatorul daca are vreo boala (boala care nu-i afecteza capacitatea de munca si pentru care face tratament) ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:11, 16 Martie 2016
Medicul de medicina muncii, pe baza adeverintei aduse de candidat de la medicul de familie, completeaza Dosarul medical cu istoricul bolilor. Candidatul va declara si semna pe fila corespunzatoare ca nu sufera de boli psihice si epilepsie, boli care nu pot fi depistate prin analizele de laborator.
In urma analizelor si examinarilor medicul de medicina muncii elibereaza fisa de aptitudine si va face, daca este cazul. recomandarile necesare.
Multumesc.
Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor este reglementata prin HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Prezentarea viitorului lucrator la medicul specialist de medicina muncii pentru examinare medicala in vederea angajarii se face prezentand adresa firmei de solicitare examinare pentru angajare pe care sunt bifate riscurile profesionale existente la viitorul loc de munca, respectandu-se prevederile din
-art.8 (5) Examinarile medicale profilactice se efectueaza in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3, completata in mod obligatoriu la toate rubricile si semnata de catre angajator.
Pentru examinarea medicala se respecta prevederile din
-art.9 (1) In sensul prezentei hotarari, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii poate solicita si alte investigatii si examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevazute la art. 8.
Daca lucratorul se afla in tratament pentru o anume boala, medicul specialist de medicina muncii va stabili inaptitudinea temporara cu respectarea prevederilor din
-art.11 (2) In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine -anexa nr.5, avizul medical va fi "inapt temporar".
Pentru completarea fisei de aptitudine, medicul specialist de medicina muncii poate solicita adeverinta de la medicul de familie cu respectarea prevederilor din
-art.16 (6.1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/ scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara... sunt angajata din aprilie 2019 in fabrica ford ... cristinuka24 cristinuka24 Bună seara... Sunt angajata din aprilie 2019 in fabrica ford Craiova. In octombrie 2019 am suferit o intervenție chirurgicala la inima (am un ... (vezi toată discuția)
Declararea angajatului inapt temporar Alextr65 Alextr65 Medicul de medicina muncii poate declara un angajat inapt temporar sau inapt doar pe baza unei suspiciuni, fără să solicite un consult de specialitate? Iar ... (vezi toată discuția)
Relații de munca eniko69 eniko69 Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește ... (vezi toată discuția)