avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Declararea angajatului inapt temporar
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Declararea angajatului inapt temporar

Medicul de medicina muncii poate declara un angajat inapt temporar sau inapt doar pe baza unei suspiciuni, fără să solicite un consult de specialitate? Iar dacă angajatul respectiv vine în întâmpinarea problemelor şi prezintă o recomandare medicală de la medicul de specialitate în care este specificat că poate indeplini sarcinile postului respectiv, medicul de medicina muncii trebuie să ţina cont de acea recomandare?
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 29 Decembrie 2018
Buna dimineata.
Despre ce functie este vorba?
Despre ce control medical este vorba, la angajare sau periodid?
Normal si legal, declararea capacitati de munca, completarea fisei de atitudine, se face dupa un consult.de specialitate in functie de Fisa de identificare a factorilor de risc completata de angajator.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale este singurul in masura (vezi HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor) care in urma examinarii medicale (la angajare si/ sau periodic) sa completeze fisa de aptitudine a lucratorilor, dupa caz - apt/ apt temporar/ inapt. Se au in vedere:
-rezultatele examinarii medicale efectuate de medicul specialist de medicina muncii,
-mentiunile din dosarul medical al lucratorului, aflat la acest medic,
-materialul de identificare si evaluare a riscurilor profesionale la locurile de munca/ posturile de lucru/ meserii pus la dispozitia medicului de catre angajator,
-fisa de identificare a factorilor de risc profesional completata de angajator pentru lucratorul respectiv,
-incompatibilitatile mentionate in fisa de referinta pentru lucratorul respectiv, examinat medical din anexa la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Numai daca considera necesar (nu folosesc cuvantul utilizatorului -suspiciuni), medicul specialist de medicina muncii poate trimite lucratorul la examinari suplimentare, la medici specialisti.
Recomandarile medicale ale altor medici pot fi avute in vedere de medicul specialist de catre medicina muncii daca acesta a solicitat analize/ control medical suplimentar si numai de la medicul la care a facut trimiterea lucratorului.
"numai daca considera necesar" lasa loc de interpretari. Medicul de medicina muncii nu poate pune un diagnostic, declararea angajatului inapt sau inapt temporar ar trebui facut tinand cont de diagnosticul specialistului. In cazul in care medicul de medicina muncii il declara pe angajat inapt, chiar si temporar, si diagnosticul nu se confirma, cine va suporta daunele aduse angajatului respectiv?
Cat priveste " numai de la medicul la care a facut trimiterea lucratorului", nu stiu daca am inteles bine. Poate fi trimiterea facuta catre un specialist in domeniul respectiv sau catre un medic nominalizat de catre medicul de medicina muncii. Stiu ca pacientul are dreptul sa isi aleaga medicul.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 Decembrie 2018
Alextr65, utilizator
Buna dimineata
Este vorba de o persoana care a suferit un infarct, lucreaza ca personal TESA, In fisa eliberata de medicul cardiolog recomandarea este
-efort moderat
-se vor evita intemperiile.


Ultima modificare: Luni, 24 Decembrie 2018
Alextr65, utilizator
Va dau un exemplu, in urma testarii glicemiei cu un tester Model IME-DC, cativa angajati au avut glicemia peste 12omg/dl. In cazul acesta nu inseamna ca respectivii angajati sunt diabetici, acest lucru se stabileste in urma unor analize mai complexe de catre medicul de diabet si boli de nutritie. in aceste cazuri medicul de medicina muncii este obligat sa accepte diagnosticul medicului specialist.
Ultima modificare: Luni, 24 Decembrie 2018
Alextr65, utilizator

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Scutire de nopți Ilenutza78 Ilenutza78 Eu lucrez tura de zi și de noapte și aș dori ce pot să fac să fiu scutită de ture de noapte întrucât consider că nu sunt aptă să lucrez de noapte? (vezi toată discuția)
Medicina muncii crystyna04 crystyna04 Cine completeaza fisele de identificare a factorilor de risc profesional-lucratorul SSM/angajatorul/medicul de medicina muncii/coordonatorul departamentului ... (vezi toată discuția)