avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Relații de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Relații de munca

Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește reîncadrarea la locul de muncă, fără a - și fi predat scrisoarea medicală la instituție sau la medicina muncii, nici măcar la medicul de familie. Avem o temere că tentativa se poate repeta, problema declanșatoare nu s-a rezolvat, și e un factor de stres pentru toți colegii. Este vre-o soluție legală de a împiedica revenirea ei la lucru în aceste condiții?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:30, 28 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Colega dvs. trebuie sa se prezinte la medicul specialist de medicina muncii pentru examinare medicala si completare fisa de aptitudine.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.1 Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele minime pentru supravegherea sănătăţii
lucrătorilor faţă de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum şi a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă.
-art.2 În sensul prezentei hotârâri, supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.
-art. 11 (1) Inaptitudinea temporară în muncă, în sensul prezentei hotărâri, reprezintă incapacitatea medicală a lucrătorului de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical privind aptitudinea în muncă, până la reevaluarea sănătăţii de către medicul de medicina muncii.
(2) În situaţia în care lucrătorul se află temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicală privind desfăşurarea activităţii la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileşte inaptitudinea temporară până la dispariţia cauzei medicale, iar în fişa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
-art. 19 Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia/ funcţia şi locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalţi lucrători la acelaşi loc de muncă;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unităţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.
-art.25 Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activităţii ori de câte ori îl consideră necesar, în funcţie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucrătorul a absentat din producţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea profesiei de medic crystyna04 crystyna04 Ce boli te face inapt de a ti exercita profesia de medic?Multumesc (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Salariatul refuza controlul medical periodic buna ziua, va rog ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 Salariatul refuza controlul medical periodic Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Un salariat nu s-a prezentat la controlul medical ... (vezi toată discuția)