avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Salariatul refuza controlul medical periodic Buna ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Salariatul refuza controlul medical periodic Buna ziua, Va rog ...

Salariatul refuza controlul medical periodic

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Un salariat nu s-a prezentat la controlul medical periodic. Acesta a fost reprogramat la centrul medical care efectueaza controlul medical periodic si nu s-a prezentat.
Refuza sa se duca sa faca controlul medical si in alta parte.
Doreste sa astepte urmatorul control medical care se va organiza la societate. Cum pot proceda in situatia aceasta?

1. Pot sa primesc salariatul la serviciu cu fisa medicala expirata in continuare pana la data la care se va efectua controlul medical periodic la sediul societatii?

2.Trebuie sa ii aplic vreo sanctiune?

3.Exista vreo prevedere pe perioada starii de alerta conform careia nu ar fi obligatorie prelungirea fiselor medicale anual?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Catalinavoinea11 , utilizator 07:53, 15 Ianuarie 2022
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 9
(1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-ART. 19 Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia/ funcţia şi locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalţi lucrători la acelaşi loc de muncă;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unităţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.
ART. 20 Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
-ART. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Analizand prevederile legislative de mai sus reiese ca lucratorul nu poate presta legal activitate daca nu i s-a confirmat aptitudinea in munca.
Sanctiunile care se pot aplica sunt cele mentionate in ROI al firmei cu referire la examenul medical periodic.
Nu sunt alte prevederi legale, contrare celor susmentionate.
Gasiti informatii utile aici: [ link extern ]
Va mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relații de munca eniko69 eniko69 Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, recent, m-am lovit de cateva situatii in compania ... Moise T Moise T Buna ziua, Recent, m-am lovit de cateva situatii in compania in care lucrez si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: 1. Poate ... (vezi toată discuția)
Control itm carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Va rog sa mi spuneti care este amenda la un eventual control - in cazul in care medicina muncii a expirat ? ... (vezi toată discuția)