avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua, Recent, m-am lovit de cateva situatii in ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua, Recent, m-am lovit de cateva situatii in compania ...

Buna ziua,

Recent, m-am lovit de cateva situatii in compania in care lucrez si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:

1. Poate exista o pauza de una, doua zile sau chiar si o saptamana intre fisa periodica care a expirat si cea refacuta? Daca aceasta necesita continuitate si nu poate avea pauze, care sunt repercursiunile pentru angajator in cazul unui control?

De asemenea, ma puteti indruma catre articolul care mentioneaza in mod clar legislatia privind raspunsul la intrebarea de mai sus?

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:29, 17 Martie 2023
Un lucrator neinstruit nu poate presta acrtivitati. Pauza din fisa de instruire arata ca lucratorul nu este instruit si nu poate presta activitate. Nu trebuie depasit intervalul de timp intre instruiri, stabilit prin instructiunile proprii ssm.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza:
-Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre doua instruiri si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin instructiuni proprii, in functie de conditiile locului de munca si/sau postului de lucru.
(21) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de
catre angajator/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciile externe de prevenire si
protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta
corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
Buna ziua,

Cred ca m-am exprimat gresit. Ma refer la medicina muncii

Multumesc!
Examinarea medicala periodica se efectueaza in baza unui grafic stabilit de comun acord intre angajator si medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale,
-art. 19 Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia/ funcţia şi locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalţi lucrători la acelaşi loc de muncă;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unităţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.
-art. 21 Frecvenţa examenului medical periodic este stabilită prin fişele întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 şi poate fi modificată numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
-art. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Daca nu se respecta intervalul de timp intre examinarile medicale periodice conform propunerii medicului specialist de medicina muncii, fisa de aptitudine a lucratorului nu este actuala, nu se confirma/ infirma aptitudine in munca a lucratorului.
Buna ziua,

Din pacate, sunt cateva neconcordante descoperite. Sa fiu mai explicita voi da un exemplu:

Fisa se repeta la un an conform graficului insa, din cauza perioadei de pandemie si dupa cand oamenii s-au temut sa mai iasa din casa daca erau putin raciti ori aveau diverse simptome, au ajuns la medicina muncii cu 2, 3 zile dupa expirare. Acum, am abordat altfel situatia. Ii anuntam cu mai mult timp inainte sa fim siguri. Mai bine sa ajunga mai devreme decat mai tarziu.

La ce sa ne asteptam in cazul unui control? Ne pot amenda pentru aceste zile intre cea expirata si cea refacuta?

In cazul unui control, verifica toate fisele de medicina muncii? Sau doar pe cea de la angajare si cea periodica valida?

Multumesc mult!
Daca se respecta planificarea (vezi art.39 din HG) nu au cum sa apara probleme.
Nu am de unsde sa stiu ce va face inspectorul de munca/ inspectorul sanitar, daca va constata pauze, daca verifica toate fisele sau doar prin sondaj, daca doar citeste raportul intocmit de medic in urma examinarii medicale. In mod normal, inspectorul de munca da avertizment angajatorului sau ii aplica sanctiunea contraventionala prevazuta de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariatul refuza controlul medical periodic buna ziua, va rog ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 Salariatul refuza controlul medical periodic Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Un salariat nu s-a prezentat la controlul medical ... (vezi toată discuția)
Control itm carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Va rog sa mi spuneti care este amenda la un eventual control - in cazul in care medicina muncii a expirat ? ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini de la medicina muncii LarisaMT LarisaMT Buna ziua, Știu ca, din punct de vedere legal, nu ai voie sa închei un CIM fara fișa de aptitudini de la medicul de medicina muncii. Există însă, în ... (vezi toată discuția)