avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reducerea normei de lucru la gravide
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reducerea normei de lucru la gravide

Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 12 cu gemeni,lucrez la un salon(masaj,kinetoterapie,fizioterapie) iar eu am cerut reducerea programului de munca de la 8 ore la 6 ore in baza unei adeverinte de la medicul de familie iar contabila a cerut si scrisoare medicala de la ginecolog,ok pana aici.Problema este urmatoarea contractul meu este facut prin Fortele de munca prin conventie la 8 ore iar angajatorul mi-a spus ca nu exista lege cu reducerea programului de munca.Cum se procedeaza? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:32, 13 Martie 2019
Buna. Ii prezentati OUG 96/2003-protecția maternitati la locul de munca, acolo gasiti toate informatiile necesare, obligatiile angajatorului precum si ale dvs.
Recomandarea medicala emisa de catre medicul de familie trebuie prezentata medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale care in urma unei examinari medicale va completa fisa de aptitudine a salariatei in care va mentiona "apt conditionat" si va preciza conditionarile - program redus de 6 ore.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 10 În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandări de tip medical, aptitudinea este condiţionată de respectarea acestora, iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt condiţionat".
-ART. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Recomandarile medicale facute de medicul specialist de medicina muncii sunt obligatorii pentru angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravida - loc de munca in ture Allaela Allaela Sunt asistenta medicala. Lucrez in ture 12/24 si nu am nicio contraindicatie de la medicul de familie/ginecolog. Am anuntat in scris angajatorul referitor la ... (vezi toată discuția)
Conditionare din punct de vedere medical VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Doresc sa ma ajute cineva cu informari despre drepturile angajatului atunci când devine apt conditionat dar in momentul angajarii a fost apt .Ce ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal-neefectuat încă AndreeaGheorghe24 AndreeaGheorghe24 Bună ziua, Dacă am primit raportul de risc maternal cu intrare in concediu de risc maternal și încă nu am luat nicio zi, mă pot întoarce la muncă pe ... (vezi toată discuția)