avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Are dreptul un pensionar de a avea un coasigurat la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Are dreptul un pensionar de a avea un coasigurat la sanatate?

Cum se obtine aceasta calitate de coasigurat a sotului pensionar?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: car-men , utilizator 18:38, 28 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, sotia poate fi coasigurata sotului.

2. Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat , aprobate prin Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat
Art. 11.
(1) Modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat se face prin introducerea de către furnizorii de servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale a codului numeric personal al persoanei care necesită servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în câmpul "CNP" din aplicaţia instalată pe site-ul CNAS la adresa [ link extern ]

(2) În cazul în care persoana care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale, ca urmare a interogării aplicaţiei menţionate la alin. (1), apare neasigurată, aceasta va face dovada calităţii de asigurat cu adeverinţa de asigurat. Pentru obţinerea adeverinţei de asigurat persoana se adresează casei de asigurări de sănătate la care aceasta este luată în evidenţă, prezentând documentele necesare dovedirii calităţii de asigurat.

Art. 12.
(1) Dovada calităţii de asigurat
se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
........
n) pentru persoanele care au calitatea de pensionari: actul de identitate valabil la data solicitării, cuponul mandatului poștal de achitare a drepturilor, talonul de plată prin cont curent personal deschis la o unitate bancară, din luna anterioară, sau decizia de pensionare, după caz, pentru situația în care nu s-a realizat plata pensiei, decizia asupra capacității de muncă, precum și declarația pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele realizate din pensii. În cazul pierderii acestor documente sau până la dobândirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedită cu o adeverință eliberată de instituția plătitoare a pensiei;
.......
Buna ziua! Am o colega din Republica Moldova, cu cetatenie romana, care ar vrea sa isi ia mama coasigurat, aceasta luand pensie in Moldova. Stiti daca asa ceva se poate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat 1958ssilviu 1958ssilviu buna seara ,sotul unei pensionare care nu are venituri este coasigurat ? (vezi toată discuția)
Pensie de boala, sot coasigurat nelualbu nelualbu daca eu sunt pensionat pe caz de boala sotia poate fi coasigurata (vezi toată discuția)
Sotia poate fi coasigurat? Elena Piroi Elena Piroi Sotia poate fi coasigurat?Poate beneficia de serviciile medicale la fel ca sotul? Am un caz in familie in care medicul de familie refuza sa dea trimitere ... (vezi toată discuția)