avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sotia poate fi coasigurat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sotia poate fi coasigurat?

Sotia poate fi coasigurat?Poate beneficia de serviciile medicale la fel ca sotul?
Am un caz in familie in care medicul de familie refuza sa dea trimitere medicala sotiei
dupa ce aceasta a dus adeverinta de la serviciul sotului.
Ce ar trebui sa faca in acest sens?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:26, 25 Ianuarie 2017
Daca pe adeverinta scrie ca sotia este coasigurat, medicul de familie nu are motive sa nu ofere consulatie sau sa de-a bilet de trimitere la un specialist.
Sotia coasigurat beneficiaza de pachetul de servicii medicale exact la fel ca sotul ei asigurat.


Ordinul 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate :

ART. 22
(1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguraţii acestora vor putea face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei prevăzute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinţa eliberată de angajatori, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverinţei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.

ART. 22^1
Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu CAS acordă serviciile din pachetul de servicii medicale de bază persoanelor care fac dovada calităţii de asigurat cu documentele prevăzute la art. 20 alin. (4) şi la art. 22 alin. (1).
1. Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, sotia poate fi coasigurata sotului.


2. Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat , aprobate prin Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat
Art. 11.
(1) Modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat se face prin introducerea de către furnizorii de servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale a codului numeric personal al persoanei care necesită servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în câmpul "CNP" din aplicaţia instalată pe site-ul CNAS la adresa [ link extern ]

(2) În cazul în care persoana care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale, ca urmare a interogării aplicaţiei menţionate la alin. (1), apare neasigurată, aceasta va face dovada calităţii de asigurat cu adeverinţa de asigurat. Pentru obţinerea adeverinţei de asigurat persoana se adresează casei de asigurări de sănătate la care aceasta este luată în evidenţă, prezentând documentele necesare dovedirii calităţii de asigurat.

Art. 12.
(1) Dovada calităţii de asigurat
se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
......
e) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate valabil la data solicitării, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;
........
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este suficienta adeverinta de la angajatorul sotului, nu este nevoie sa se solicite adeverinta de la casa de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat 1958ssilviu 1958ssilviu buna seara ,sotul unei pensionare care nu are venituri este coasigurat ? (vezi toată discuția)
Pensie de boala, sot coasigurat nelualbu nelualbu daca eu sunt pensionat pe caz de boala sotia poate fi coasigurata (vezi toată discuția)
are dreptul un pensionar de a avea un coasigurat la sanatate? eu din nou eu din nou Cum se obtine aceasta calitate de coasigurat a sotului pensionar? Multumesc! (vezi toată discuția)