avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Contestare expertiză medicală
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Contestare expertiză medicală

Buna ziua. Se poate contesta o expertiza medicala a capacitatii de munca? Metionez ca am fost la expertiza in urma unui accident de munca pentru pierderea incapacitatii de munca si am primit un procent dar as vrea sa il contest. Se poate?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:47, 23 Februarie 2019
Da.
Cum pot sa fac contestatia si unde trebuie sa merg?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Deciziile medicale emise pentru cazurile noi sau cele revizuite de catre medicii experti ai asigurarilor sociale de la cabinetele de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca teritoriale pot fi contestate in conformitate cu prevederile art.56 alin.2 si art 62 alin.6 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
Pot face obiectul contestatiei:

gradul de invaliditate acordat,
cauza invaliditatii,
data ivirii invaliditatii
valabilitatea deciziei emise de cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.

Contestatia se depune la cabinetul teritorial de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, care a facut expertizarea sau revizuirea medicala si care are obligatia de a inainta cererea in termen de 10 zile de la data inregistrarii, impreuna cu dosarul medical, cabinetului judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
Medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca rezolva contestatia in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia.
Medicul expert de la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, dupa convocarea bolnavului prin citatie, examinarea lui si a documentatiei din dosarul medical, emite decizia medicala corespunzatoare.
Pentru solutionarea contestatiei, medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca poate consulta Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM) Bucuresti.
Reexpertizarea se face dupa aceleasi criterii ca si expertizarea medicala.
Daca prin decizia emisa, contestatia se rezolva favorabil, bolnavul fiind incadrat intr-un grad superior de invaliditate, noua decizie inlocuieste pe cea care face obiectul contestatiei, cu valabilitate de la aceeasi data.
In situatia in care se respinge contestatia, iar bolnavul este incadrat intr-un grad inferior de invaliditate, decizia de expertiza medicala se aplica incepand cu luna urmatoare aceleia in care a fost emisa. La mentinerea gradului de invaliditate, se pastreaza elementele si valabilitatea deciziei anterioare.
Medicul expert de la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca emite decizia in 3 exemplare, din care un exemplar se inmaneaza, sub semnatura, persoanei reexpertizate sau reprezentantului acesteia, iar restul, impreuna cu dosarul medical, se returneaza in termen de 10 zile cabinetului teritorial de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, care are in evidenta pensionarul, care va proceda in consecinta.
Cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca are obligatia de a efectua reexpertizarea cazurilor stabilite, prin control propriu sau la solicitarea organelor de control ale CNPAS, precum si la sesizarea partii interesate.
In cadrul activitatii de control acest cabinet poate solicita avizul de specialitate al INEMRCM Bucuresti.
Decizia emisa de cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, ca urmare a actiunii de control, se aplica de la data emiterii, indiferent de modul de solutionare. Despre modul de solutionare va fi informat organul de control al CNPAS sau partea interesata, dupa caz.
In caz de neprezentare la reexpertizare a pensionarului, pentru evitarea achitarii unor drepturi banesti necuvenite, dupa ce s-au cercetat motivele neprezentarii, cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca va anunta casa teritoriala de pensii pentru dispunerea masurilor legale.
Decizia emisa de medicul expert al asigurarilor sociale de solutionare a contestatiei cu privire la gradul de invaliditate poate fi contestata la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
Deciziile ramase definitive pot fi revizuite in caz de erori de catre unitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca care le-a emis, la sesizarea partii interesate sau a organelor de control ale CNPAS.
Eu am fost la expertiza pentru compensatie pentru atingerea integritatii, nu pentru invaliditate. Este acelas lucru?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Legea pensiilor nr.19/ 2000 a fost abrogata prin Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010.
Pentru AM sunt aplicabile prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP. Conform acestei legi, victima unui AM beneficiaza de prevederile
-ART. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
SECŢIUNEA a 5-a Compensaţii pentru atingerea integrităţii
-ART. 42 Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care, în urma
accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc
deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20 - 50%.
-ART. 43 Compensaţia se acordă la solicitarea persoanei îndreptăţite, pe baza deciziei medicului asigurătorului, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 42.
-ART. 44 (1) Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă
integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit
asiguratul, şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se
stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.
Ordinul comun MMSSF+MSP nr.450/ 825/ 2006 modificat si completat prin Ordin comun nr. 213/ 363/ 2009 mentioneaza:
-ART. 67 (1) În termen de 15 zile de la depunerea cererii, medicul expert al asigurătorului stabileşte prin decizie procentul de pierdere a capacităţii de muncă, în funcţie de care casa teritorială de pensii stabileşte cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii.
(2) Compensaţia pentru atingerea integrităţii se acordă o singură dată în baza deciziei medicului expert al asigurătorului care efectuează o singură expertiză medicală pentru asiguraţii care au fost înregistraţi cu un FIAM/BP2, după caz.
(3) În cazul asiguraţilor care, în momentul expertizării au mai multe boli profesionale, medicul expert emite o singură decizie, iar compensaţia pentru atingerea integrităţii se acordă o singură dată."
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-ART. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
-ART. 71 (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! retragere pensie pe caz de boala gr. 2 Arhanghelul_G Arhanghelul_G In anul 2002 tatal meu a fost operat la spitalul Bagdazar Arseni de domnul doctor George Vasilescu si diagnosticat cu malformatie artero-venoasa de fosa ... (vezi toată discuția)
Contestatie sau proces contra cjpas Tavya Tavya Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfat si informatii in urmatorul caz. [b]Mama mea, varsta 51 ani, 29 ani vechime in munca[/b], mama a 3 copii, a primit ... (vezi toată discuția)