avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anularea pensiei de invaliditate de catre INEMRCM
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anularea pensiei de invaliditate de catre INEMRCM

am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la institutul de expertiza pentru reexpertizare ,am facut ekg,analiza singelui si urinei ,radiografie pulmonara si ecograf pe data de 17 si in aceasi zi mi s-a dat si verdictul;anularea pensiei.stiu ca este legea11din2008 dar de care in cazul meu nu s-a tinut cont sau neoplazia mamara nu se incadreaza in aceasta lege.ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:23, 25 Noiembrie 2010
Atacati in termen de 3o de zile neincadrarea dv. intr-un grad de invaliditate
Legea nr. 11/2008, care a modificat art. 58 din Legea nr. 19/2000, este in vigoare.
Art. 58. - In cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum si in situatia in care invaliditatea s-a ivit in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.

Dupa cum scrie in art. 58 din Legea nr. 19/2000, in cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a neoplaziilor, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat. Deci, ideea este ca nu conteaza stagiul de cotizare pentru a beneficia de pensie de invaliditate. In niciun caz prevederea nu poate fi interpretata in sensul ca asiguratii cu aceste afectiuni trebuie sa beneficieze de pensie de invaliditate.

Inteleg din mesajul dvs. ca cei de la comisia teritoriala de expertiza au constatat ca v-ati fi recuperat capacitatea de munca si ca au emis o decizie in acest sens. Procedura de reexpertizare (inclusiv trimiterea la INEMRCM) este reglementata prin Ordinul nr. 1418/2010, pe care il puteti citi accesand link-ul de mai jos (fisierul atasat care va intereseaza se intituleaza "Procedura"):
www.avocatnet.ro/content/art...

Decizia emisa in urma reexpertizarii poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare, la medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii (cititi art. 6 din "Procedura").

Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000 (pentru ca si reexpertizarea este tot o modalitate de revizuire medicala). Contestatia trebuie sa fie insotita de orice documente medicale din care sa rezulte ca decizia comisiei de expertiza este gresita.

Procedura de contestare este reglementata de art. 56, alin. (2) - (6) si art. 62, alin. (6) din Legea nr. 19/2000, pe care le puteti citi mai jos. Daca va fi respinsa contestatia impotriva deciziei emise de catre comisia de expertiza medicala si ajungeti in instanta, cereti casei teritoriale de pensii sa faca dovada ca a solicitat avizul INEMRCM, asa cum prevede art. 56, alin. (3) din Legea nr. 19/2000.

Succes si sanatate!

ART. 56
(1) Încadrarea sau neincadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul specializat în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de munca, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Impotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consulta Institutul Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca. Avizul Institutului Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, data în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neincadrare într-un grad de invaliditate, necontestata în termen, este definitiva.
ART. 62
(1) Pensionării de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la împlinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.
(2) După fiecare revizuire medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o noua decizie prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacităţii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia de revizuire medicală.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală.
(5) Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a imbunatatit sau, după caz, s-a agravat.
(6) Decizia emisă după revizuirea medicală se supune aceleiaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform art. 56 alin. (2)-(6).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie sau proces contra cjpas Tavya Tavya Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfat si informatii in urmatorul caz. [b]Mama mea, varsta 51 ani, 29 ani vechime in munca[/b], mama a 3 copii, a primit ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de revocare a pensiei de invaliditate andreeatout andreeatout In urma unor accidente de munca tatal meu si-a pierdut toate degetele de la mana dreapata, el lucrand ca si tamplar. Pana de curand a fost pensionar (de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie tudorioan tudorioan In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col ... (vezi toată discuția)