Cred ca este vorba despre aplicarea Ordinului nr. 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.
www.avocatnet.ro/content/art...
Persoana pentru care intrebati a fost reexpertizata potrivit procedurii prevazute in anexa (ar fi fost util sa scrieti si data la care a fost emisa decizia medicala de schimbare a gradului).
Contestatia impotriva deciziei de reexpertizare se adreseaza medicului sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, potrivit art. 6 din Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate (contestatia ar fi trebuit depusa la comisia de expertiza). Decizia emisa in solutionarea acestei contestatii poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la tribunal.
Faptul ca a primit decizia de schimbare a gradului nu reprezinta o incalcare a art. 56 din Legea nr. 19/2000. Aceasta decizie trebuia emisa, pentru ca persoana pentru care intrebati sa poata primi pensia in continuare, chiar daca este vorba despre pensie de invaliditate gradul II si chiar daca decizia medicala a fost contestata.
Problema este ca ar fi trebuit sa primeasca un raspuns la contestatia formulata. Probabil ca dosarul a fost inaintat la INEMRCM si acesta inca nu a comunicat concluziile sale comisiei teritoriale de expertiza. Puteti citi, mai jos, art. 6 din Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate (anexa a Ordinului nr. 1418/2010).
Art. 6
(1) In urma reexpertizarii pensionarilor de invaliditate, comisia emite decizia asupra capacitatii de munca, care va fi semnata si parafata de catre toti membrii comisiei.
(2) Decizia emisa conform alin. (1) poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, la medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, care va inainta dosarul medical la INEMRCM.
(3) Dupa primirea concluziilor INEMRCM, medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca va emite o noua decizie, in conformitate cu acestea.
(4) Deciziile medicale necontestate in termen raman definitive.
(5) In situatia identificarii unor erori, sesizate de catre partea interesata, sau in urma actiunilor de control ale INEMRCM, deciziile ramase definitive pot fi revizuite de catre emitent.