avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie

In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col uterin. La reevaluarea prevazuta in termenul de 12 luni, se mentine gradul de invaliditate I avand termen de reevaluare. Dupa obtinerea deciziei, este chemata la comisia judeteana de expertiza pentru (re)reevaluare si, aici i se schimba gradul invaliditate, fiind incadrata in gradul II. Formuleaza contestatie impotriva respectivei deciziii in termenul prevazut de Legea nr.19/2000 si asteapta decizia la aceasta contestatie din partea casei judetene de pensie. Nu primeste niciun fel de decizie, in schimb primeste decizia de pensie prin care i se recunoaste schimbarea incadrarii gradului de invaliditate, fapta ce contravine prevederilor art.56 alin.(2) si (5) din Legea nr.19/2000! In aceasta situatie ce se mai poate face? Mentionez faptul ca boala de care am amintitit este in stadiul IV, intr-un fel sau altul incurabila!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 09:46, 9 Decembrie 2010
Cred ca este vorba despre aplicarea Ordinului nr. 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.
www.avocatnet.ro/content/art...
Persoana pentru care intrebati a fost reexpertizata potrivit procedurii prevazute in anexa (ar fi fost util sa scrieti si data la care a fost emisa decizia medicala de schimbare a gradului).

Contestatia impotriva deciziei de reexpertizare se adreseaza medicului sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, potrivit art. 6 din Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate (contestatia ar fi trebuit depusa la comisia de expertiza). Decizia emisa in solutionarea acestei contestatii poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la tribunal.

Faptul ca a primit decizia de schimbare a gradului nu reprezinta o incalcare a art. 56 din Legea nr. 19/2000. Aceasta decizie trebuia emisa, pentru ca persoana pentru care intrebati sa poata primi pensia in continuare, chiar daca este vorba despre pensie de invaliditate gradul II si chiar daca decizia medicala a fost contestata.

Problema este ca ar fi trebuit sa primeasca un raspuns la contestatia formulata. Probabil ca dosarul a fost inaintat la INEMRCM si acesta inca nu a comunicat concluziile sale comisiei teritoriale de expertiza. Puteti citi, mai jos, art. 6 din Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate (anexa a Ordinului nr. 1418/2010).

Art. 6
(1) In urma reexpertizarii pensionarilor de invaliditate, comisia emite decizia asupra capacitatii de munca, care va fi semnata si parafata de catre toti membrii comisiei.
(2) Decizia emisa conform alin. (1) poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, la medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, care va inainta dosarul medical la INEMRCM.
(3) Dupa primirea concluziilor INEMRCM, medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca va emite o noua decizie, in conformitate cu acestea.
(4) Deciziile medicale necontestate in termen raman definitive.
(5) In situatia identificarii unor erori, sesizate de catre partea interesata, sau in urma actiunilor de control ale INEMRCM, deciziile ramase definitive pot fi revizuite de catre emitent.
In fapt, persoana interesata nu a primit niciun raspuns la acea contestatie asa cum ar fi fost corect pana la urma. Dupa parerea mea, raman aplicabile prevederile art. 56 alin.(2) si (5) din Legea nr.19/2000, este vorba despre o lege... nu? Multumesc mult Gabriela Pintea! P.S. Oricum, faptul ca petenta nu a primit niciun raspuns de la contestatie, chiar daca nu a fost trimisa unde trebuia, nu exonereaza autoritatile de vina de a nu respecta legea!
Poate vreti sa spuneti art. 56, alin. (4) din Legea nr. 19/2000, nu alineatele (2) si (5) ale aceluiasi articol, adica nu a primit raspuns in termen de 45 de zile de la data inregistrarii contestatiei. V-am spus, parerea mea este ca INEMRCM nu a trimis concluziile sale comisei de expertiza. Adresati o cerere casei de pensii si solicitati-le sa va spuna care este stadiul contestatiei.
Da, asa am vrut sa scriu... art.56 alin.(4) din lege.Intr-adevar nu a primit niciun raspuns pana in prezent. Contestatia a fost depusa la data de 17 septembrie 2010! Am sa comunic persoanei interesate. Multumesc inca odata Gabriela Pintea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate anulata ANAYRAM ANAYRAM Stimaţi specialişti, Mama mea a fost chemată la INEMRCM în luna septembrie 2010. În urma investigaţiilor efectuate, s-a constatat că este aptă de ... (vezi toată discuția)
Decizie expertiza medicala kadet18 kadet18 buna ziua am si eu o problema in 2007 am fost diagnosticat cu virus hepati C ,si s-a stabilit de catre medicul curant ca trebuie sa ma pensionez ,am urmat ... (vezi toată discuția)