avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... O. U. G. 69/2020
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

O. U. G. 69/2020

O hotărâre a unui Consiliu loca, al Com. Maruntei, Jud. Olt, poate anula prevederile OUG nr. 69/2020, respectiv sa nu ,,scadă,, penalitățile la impozitul pe casa, teren, etc?
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 16:39, 29 Mai 2020
Consiliile locale nu sunt obligate să acorde facilitățile fiscale prevăzute de ordonanță. În actul normativ scrie pot adopta astfel de hotărâri, deci nu e imperativ să o facă. Guvernul nu se poate amesteca în decizii care afectează bugetele locale:

Articolul V
Acordarea unor facilități la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri
(1) Pentru durata stării de urgență decretate în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri potrivit art. 462 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București pot adopta hotărâri până la data de 14 august 2020 privind (...)
Pot adopta, deci nu vor adopta sau trebuie să adopte etc.

Citiți acest articol dacă vreți lămuriri suplimentare:
În cazul accesoriilor privind obligațiile bugetare datorate bugetelor locale, prevederile O.U.G. 69/2020 sunt aplicabile doar în cazul în care consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi, precum și procedura aplicabilă.

[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns dar, as dorii si un raspuns al unui avocat, consilier...
Multumesc anticipat,
Eu mai jos de ministrul justiției n-aș crede pe nimeni :)
Glumesc. Așteptați, sigur, de ce nu.
Lăsând gluma la o parte.... Înseamnă că, guvernul lui ,,peste,,, iar ne.a păcălit... Se mai și lauda..
Oricum, nu înțeleg cum o hotărâre de consiliu local, poate ,,abroga,, un act normativ emis de guvern și aprobat de parlament..

Emilika40 a scris:

Eu mai jos de ministrul justiției n-aș crede pe nimeni :)
Glumesc. Așteptați, sigur, de ce nu.

Nu înțelegeți pentru că probabil încă nu ați auzit de autonomia locală.

Autoritățile locale (primăriile) au autonomie locală, nu se subordonează Guvernului din punct de vedere financiar. De aceea Guvernul nu le poate impune să acorde reducerile pe care le oferă el: banii din taxele și impozitele locale rămân acolo, la primărie, nu se trimit la bugetul de stat.

Nu poate decide Guvernul ce să facă primăria cu banii comunității, cam așa să vă gândiți. Guvernul poate acorda reduceri de plată doar la banii (taxele și impozitele) pe care le încasează statul.

-editare citat integral-
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire- reducere impozit pe cladiri seneca399 seneca399 Ca multi alti cetateni mi-am reabilitat termic pe cont propriu apartamentul fara sa inchei contract,factura,chitanta,proces verbal de receptie.Potrivit codului ... (vezi toată discuția)
Reducere impozit Melanka Melanka Buna ziua!! Pot cere ajutor de stat pentru plata impozitului pe cladire deoarece este o investitie Sapard inregistrata la valoarea reala si conf.Cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Acordare reduceri la impozit si taxe pe cladiri manuelastef manuelastef ce intelegeti din acest articol din lege : Scutiri şi facilităţi stabilite de consiliile locale Art. 286 ,,(3) Consiliul local poate acorda scutire de ... (vezi toată discuția)