De la 1 ianuarie 2017, în legislația românească a fost introdus un nou tip de impozit, care avantajează anumite companii și le dezavantajează semnificativ pe altele. Practic, noul sistem de impozitare se calculează în funcție de anumite variabile, fără a se ține cont dacă afacerile sunt sau nu profitabile, astfel că micile entități, în special, vor fi nevoite să achite mai mult decât o făceau până acum. Citește articolul
Legea care introduce din 2017 un impozit specific în turism şi alimentaţie publică a fost publicată recent în Monitorul Oficial şi va avantaja marile afaceri, în timp ce micile restaurante sau baruri vor datora un impozit majorat semnificativ faţă de cel plătit în prezent. În plus, actul normativ nu ţine cont de profitul pe care îl vor face aceste entităţi, noul sistem de impozitare urmând să se calculeze pe baza unei formule cu mai mulţi coeficienţi, în care poziţionarea şi suprafaţa utilă a unităţii vor determina suma anuală de plată. Pentru a susţine aceste afirmaţii, vă prezentăm în cele ce urmează câteva exemple concrete de calcul, în care vom evidenţia dezechilibrul dintre marile afaceri şi cele mărunte, chiar şi după ce documentul a trecut pentru a doua oară prin Parlament şi i-au fost aduse destule schimbări. Citește articolul