In primele opt luni ale anului 2004, politistii de frontiera au intocmit dosare penale pentru trecerea ilegala a frontierei unui stat strain sau trecerea ilegala a frontierei romane, unui numar de 1.887 cetateni romani.
Fata de perioada similara a anului trecut se constata o crestere cu peste 80% , fapt ce conduce la concluzia, pe de o parte, ca inca mai exista romani care nu se adapteaza regulilor interne si internationale, iar pe de alta parte, ca politistii de frontiera iau masuri ferme fata de toti cei ce incalca leigislatia in vigoare.
Raportat insa la numarul celor iesiti legal din tara, numarul acestora reprezinta doar 0,39%, ceea ce demonstreaza respectarea legalitatii de cei mai multi dintre cetateni romani ce calatoresc in strainatate.
In majoritatea cazurilor, romanii care s-au ales cu dosare penale pentru faptele mentionate mai sus, au fost depistati la intrarea in Romania - de buna voie sau returnati - tocmai atunci cand considerau ca au „scapat de ce a fost mai greu” si nu vor suporta consecintele faptelor chiar la ei in tara.
Probabil ca, acestia nu cunosteau prevederile legislatiei actuale, care considera ambele fapte ca fiind infractiuni, care se pedepsesc cu inchisoarea pentru o perioada de la 3 luni la 2 ani si cu interzicerea unor drepturi (inclusiv, suspendarea dreptului de folosire a pasaportului pentru o perioada de 5 ani).
Din cercetarile efectuate de politistii de frontiera si declaratiile celor in cauza, rezulta ca majoritatea cetatenilor care apeleaza la aceste metode, au ca scop ajungerea in strainatate pentru a munci la negru, atat in tarile unde pot calatori fara viza (insa au dreptul de folosinta al pasapoartelor suspendat sau nu au banii necesari pentru obtinerea unui document de calatorie ori pentru trecerea frontierei) cat si in statele unde este necesara viza de intrare - Anglia, Irlanda (si atunci, calatoresc legal pana in statul vecin tarii de destinatie, ulterior trecand fraudulos granita, ajutati de diverse persoane a caror identitate nu o cunosc).
Sumele de bani „puse la dipozitia” calauzelor variaza intre 100 si 1.500 EURO, ca de altfel si modalitatile de trecere ilegala a granitei - in functie de „oferte” ( ascunsi in TIR - uri, feriboat-uri, trenuri, trecuti ilegal peste frontiera verde, cu barcile sau „adapostiti’ de vegetatia din zona, etc.), romanii doritori sa comita astfel de fapte neluand in calcul riscurile la care se expun si faptul ca, in final, pierd valuta investita, fara a-si atinge scopul.
Cu toate ca aceasta categorie de persoane, nu reprezinta un risc care sa poata afecta imaginea Romaniei in strainatate (datorita numarului mic, raportat la cei care respecta legislatia), Politia de Frontiera Romana atentioneaza potentialii faptuitori ca astfel de fapte le aduc prejudicii personale, deoarece rigorile legii trebuie respectate in orice situatie, iar lucratorii nostri aplica aceste prevederi atat la iesirea cat si la intrarea in tara.
Politia de Frontiera Romana va continua intreprinderea masurilor ferme si in acest domeniu de activitate, scopul fiind acelasi, prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere.
Comentarii articol (0)