ACCES GRATUIT
Cum ne pastram in siguranta banii la banca
Fantoma falimentului bancilor inca ne urmareste, cu atat mai mult cu cat criza creditelor neperformante din Statele Unite incepe sa-si arate abia acum coltii, marile banci europene afisand, una dupa alta, pierderi serioase. Iar o puternica banca engleza, Northern Rock, a fost aproape de faliment, oamenii facand cozi uriase pentru a-si retrage economiile, la fel cum s-a intamplat acum cativa ani la cateva banci romanesti.
Articolul continuă mai jos
Autor Vasile COMAN
Asa incat multi dintre noi ne intrebam, atunci cand depunem bani intr-o banca, cat de sigure sunt economiile noastre si ce riscuri exista sa nu mai primim niciodata banii inapoi.
Autoritatile ne linistesc, spunandu-ne ca statul garanteaza fiecarui deponent, la orice banca, echivalentul a cel mult 20.000 de euro. In cat timp se pot recupera acesti bani, daca o banca mare da faliment maine si daca exista fonduri suficiente pentru toti deponentii sunt amanunte pe care le putem afla doar daca un astfel de eveniment nefericit se intampla. Iata de ce este bine sa ne luam masuri de siguranta inainte de a ne lasa banii pe mana bancilor. Prima recomandare este aceea de a respecta regula de aur a prudentei.
Intrucat un depozit bancar nu reprezinta o investitie veritabila ci mai degraba o masura de siguranta, nu este recomandabil sa ne alegem banca in functie de cat de mare este dobanda primita. Vom constata ca de regula bancile mici ofera cele mai mari dobanzi la depozite, din simplul motiv ca aceasta este principala modalitate de a-si atrage clientii, in defavoarea marilor banci, care au de partea lor avantajul multor unitati si faptul ca sunt mult mai cunoscute. Numai ca, tocmai pentru ca au putini clienti, bancile mici sunt si cele mai vulnerabile la diverse probleme, ca atare cele mai riscante pentru depunatori.
Un alt sfat este acela de a urma o alta regula de baza, si anume aceea de a nu tine ouale in acelasi cos. Dupa cum am vazut, daca o banca intra in faliment, statul, prin Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, ne despagubeste cu cel mult 20.000 de euro, chiar daca suma depusa la banca este mai mare. Asadar, nu este recomandabil sa tinem la o singura banca sume mai mari decat plafonul de despagubire. Si totusi, ca intotdeauna, exista si exceptii.
Este vorba de cinci sucursale ale bancilor straine care activeaza in Romania, care nu fac parte din sistemul romanesc de asigurare a depozitelor ci se supun normelor din tarile-mama. Acolo unde, cum este si normal, limita maxima a despagubirilor este mult mai mare, in concordanta cu valorile medii mai ridicate ale economiilor populatiei. De exemplu, in Olanda limita maxima de despagubire pentru o persoana este dublu, de 40.000 de euro, in timp ce in Italia despagubirile ajung chiar si la 100.000 de euro pentru fiecare persoana. La noi, limita maxima de 20.000 de euro este, de fapt, si cea minima impusa de legislatia europeana in materie.
Cu toate acestea, reprezentantii Fondului de Garantare a Depozitelor considera ca este o suma rezonabila in raport cu valoarea economiilor depuse de romani in banci. Si totusi, din datele prezentate de aceeasi institutie, mai putin de jumatate din banii depusi de romani in banci intra sub incidenta Fondului, asadar sunt garantati de stat in cazul falimentului bancilor. Ceea ce inseamna ca peste jumatate dintre romani au conturi ce depasesc 20.000 de euro, in conditiile in care numai jumatate din populatia tarii are un cont bancar. Sa mai spuna cineva ca nu avem destui bogati in Romania.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)