Ministerul de finante va elabora un proiect de ordin pentru infiintarea unei comisii care sa realizeze inventarierea si analiza parafiscalitatii in Romania.
Ministerul de finante a luat aceasta decizie in urma discutiilor purtate cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale care au adus in prim plan problema parafiscalitatii, adica acele taxele nefiscale percepute de unele structuri guvernamentale si neguvernamentale pentru diverse servicii privind sistemul de avizare, autorizare, certificare, licentiere sau legalizare.
Comisia va face propuneri privind armonizarea cu legislatia europeana si actualizarea in sensul reducerii, anularii sau cresterii acestor taxe si tarife.
De asemenea, Comisia va colabora cu reprezentantii ministerelor de resort si ai institutiilor publice aflate in subordinea Guvernului, implicate in stabilirea si incasarea de taxe si tarife. In plus, aceasta va identifica si va inventaria taxele si tarifele incasate de ministerele de resort si de catre institutiile publice aflate in subordinea Guvernului.
Ministerul de finante: Majoritatea obligatiilor de plata la bugetul general consolidat au un caracter exclusivist
Recent, PriceWaterhouseCoopers a dat publicitatii un studiu privind numarul de taxe si impozite pe care trebuie sa le plateasca o firma din Romania. Rezultatele studiului au aratat ca tara noastra se claseaza pe locul intai in Uniunea Europeana si pe locul patru la nivel mondial cu un numar de 96 de taxe si impozite.
Ministerul de finante a precizat ca orice firma din Romania, care are angajati cu carte de munca, plateste urmatoarele categorii de taxe cu caracter general: impozit pe profit sau venit, impozit pe venitul din salarii si contributii sociale (pensii, somaj, sanatate etc). De asemenea, firmele inregistrate ca platitoare de TVA platesc si acest gen de taxa, iar cei care lucreaza cu produse accizabile platesc, in plus, accize.
Ministerul finantelor recunoaste, totusi, ca in declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat sunt 81 de pozitii pentru impozite, contributii si taxe, dar adauga faptul ca cele mai multe dintre ele au un caracter exclusivist.
De exemplu, un numar mic de firme platesc taxa pentru autorizarea si controlul activitatii nucleare, taxa pe activitatea de prospectiune, explorare, exploatare a resurselor minerale sau taxa pe jocuri de noroc, conform punctului de vedere al Ministerului de finante.
Comentarii articol (0)