Dreptul unor categorii de salariati din sectorul bugetar de a li se acorda o prima cu ocazia plecarii in concediul de odihna a fost instituit in baza prevederilor art. 411 alin. (1) din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 35 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, ale art. 37 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 353/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 21 din Legea nr. 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 34 lit. f) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a prevederilor referitoare la acordarea primei respective din alte acte normative privind salarizarea unor categorii de personal.
Constrangerile bugetare din perioada 2001-2006, impuse anual de organismele financiare internationale, nu au permis acordarea primelor de concediu de odihna, prevederile din actele normative prin care au fost aprobate fiind suspendate prin legi bugetare anuale succesive si acte normative anuale de salarizare.
Prin majoritatea hotararilor instantelor de judecata ordonatorii de credite au fost obligati sa acorde primele de concediu de odihna pentru perioada cat acestea au fost suspendate. In acest sens s-a pronuntat inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile Unite prin Decizia nr. XXIII din 12 decembrie 2005, Decizia nr. XII din 5 februarie 2007 si Decizia nr. LXXVII din 5 noiembrie 2007.
Neacordarea primelor de concediu de odihna pentru perioada aferenta anilor in care au fost suspendate ar conduce la obligarea ordonatorilor de credite de a achita, in temeiul unor hotarari ale instantelor, atat sumele aferente, actualizate, cat si cheltuielile de judecata, ceea ce ar conduce la sporirea efortului bugetar.
Avand in vedere necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, a inlaturarii inechitatilor dintre persoanele care au obtinut primele de concediu de odihna in baza unor hotarari ale instantelor si persoanele care nu au primit inca primele respective, elemente ce vizeaza interesul public si constituie o situatie extraordinara, precum si necesitatea cuprinderii in bugetul pe anul 2008 a sumelor necesare acordarii primelor de concediu pentru anii in care acestea au fost suspendate,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1. - (1) Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza modalitatea de plata a primelor acordate cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in baza prevederilor din actele normative a caror aplicare a fost suspendata prin legile bugetare anuale succesive si actele normative anuale de salarizare, in perioada 2001-2006.
(2) Intra in categoria personalului caruia ii sunt aplicabile prevederile prezentei ordonante de urgenta, conform alin. (1): functionarii publici, functionarii publici cu statut special, personalul auxiliar din sistemul justitiei, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, precum si alte categorii de personal care beneficiaza de prima de concediu de odihna in baza legilor speciale.
Art. 2. - (1) Personalul din sectorul bugetar caruia pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu i s-au acordat primele de concediu de odihna pentru perioada 2001-2006 urmeaza sa primeasca aceste drepturi in anul 2008, in mod esalonat, in 3 transe, dupa cum urmeaza:
a) in luna martie - pentru anii 2001 si 2002;
b) in luna iunie - pentru anii 2003 si 2004;
c) in luna octombrie - pentru anii 2005 si 2006.
(2) Drepturile stabilite prin hotarari judecatoresti executorii, neplatite pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se platesc intr-o singura transa.
(3) Drepturile stabilite dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta prin hotarari judecatoresti executorii se platesc intr-o singura transa.
Art. 3. - Pentru personalul angajat care a obtinut hotarari judecatoresti executorii privind acordarea primelor de concediu de odihna pentru perioade mai scurte decat cea prevazuta la art. 1, plata primelor de concediu de odihna pentru perioada necuprinsa in aceste hotarari se face esalonat, conform art. 2 alin. (1).
Art. 4. - (1) Pentru personalul pensionat inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, care este indreptatit sa primeasca prime de concediu de odihna pentru perioada prevazuta la art. 1, plata acestora se face intr-o singura transa.
(2) Pentru personalul care se pensioneaza inainte de a primi integral primele de concediu de odihna, potrivit esalonarii prevazute la art. 2 alin. (1), plata primelor se face intr-o singura transa.
(3) Pentru persoanele decedate in perioada prevazuta la art. 1, plata primelor de concediu de odihna se acorda intr-o singura transa mostenitorilor de drept ai acestora. In cazul in care exista mai multi mostenitori, acestia transmit, in original, procura notariala prin care imputernicesc pe unul dintre ei sa primeasca plata, impreuna cu numarul de cont al acestuia, precum si copie legalizata a certificatului de mostenitor.
(4) In situatia in care in perioada prevazuta la art. 1 au intervenit modificari ale raporturilor de serviciu ale persoanelor indreptatite sa primeasca prime de concediu de odihna, plata acestor drepturi urmeaza sa se efectueze de catre institutiile la care acestea au fost angajate in perioada respectiva.
(5) Plata drepturilor prevazute la alin. (1)-(4) se face la cererea beneficiarilor acestor drepturi.
Art. 5. - (1) Primele de concediu de odihna platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata fata de luna pentru care se calculeaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.
(2) Persoanele prevazute la art. 4 care solicita acordarea primelor de concediu de odihna ulterior datei de 31 octombrie 2008 vor primi sumele restante actualizate cu indicele de inflatie publicat pentru luna octombrie 2008, indiferent de data la care se face cererea.
Art. 6. - Calculul impozitelor si contributiilor datorate de angajat si angajator, aferente primelor de concediu de odihna, se face in baza reglementarilor legale in vigoare la data efectuarii platilor.
Art. 7. - Ordonatorii principali de credite au obligatia sa asigure aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta cu prioritate, din economiile obtinute la cheltuielile de personal din posturile vacante.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
p. Ministrul economiei si finantelor,
Catalin Doica,
secretar de stat
Bucuresti, 19 decembrie 2007.
Nr. 146.
Comentarii articol (12)