Leul s-ar putea deprecia in primul trimestru pana la 3,70 lei/euro, dupa care, odata cu stabilizarea economiei si imbunatatirea indicatorilor macro e posibil sa asistam la o stagnare si apoi la o revenire a monedei nationale spre 3,20 lei/euro spre final de an, considera unii analisti.
Dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea a precizat ca se asteapta la o evolutie a cursului de schimb de la 3,70 lei/euro in prima parte a lui 2008 spre 3,28 lei/euro spre finalul anului, cu probabilitatea ca la sfarsitul lunii decembrie sa asistam la un curs de 3,30 lei/euro.
Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constatinescu, anticipeaza o evolutie a cursului valutar pana la 3,70 lei/euro in prima parte a acestui an, "iar daca se va stabiliza climatul economic si nu vom vedea expansiuni inflationiste din cauza anului electoral, am putea avea un curs de schimb de 3,20-3,30 lei/euro la sfarsitul lui 2008".
Dealerulul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, conteaza pe deprecierea leului in prima parte a anului cu pana la 8-10% fata de un nivel de circa 3,50 lei/euro, astfel incat in iunie sa asistam la un nivel de maxima depreciere a monedei nationale, urmata de o evolutie constanta a leului si ulterior de o apreciere in ultimele doua-trei luni ale anului.
"Cursul ar putea oscila chiar si intre 4,00 lei/euro si 3,20 lei/euro, dar nu cred ca volatilitatea va fi la fel de mare precum cea inregistrata in 2007, cand leul si-a revenit de la 3,70 la 3,40 lei/euro in mai putin de o luna si jumatate", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.
Evolutia leului va depinde, insa, de interventiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata interbancara, de instabilitatea politica a unui an electoral, de cresterea preturilor la imobiliare si de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc de pe piata internationala care se rasfrange si asupra economiei romanesti.
Datele economice negative ar putea deprecia leul in prima parte a anului
"Cred ca primul sfert al anului va fi predominat de tendinta de depreciere a leului din cauza fragilitatii macroeconomice si a anului electoral. Este vorba de perspectiva nefavorabila a pietei financiare mondiale, care cred ca va continua si in 2008 si ii va determina pe investitori sa fie mai retinuti in ce priveste angajarea in investitii cu grad ridicat de risc", a precizat Noaghea, pentru NewsIn.
Noaghea a adaugat ca se asteapta ca deprecierea leului sa aiba loc "in ciuda majorarilor de dobanda de politica monetara pe care le va lua Banca Nationala a Romaniei (BNR)".
"Anticipez o usoara depreciere a monedei nationale la inceputul lui 2008, dar nu la fel de spectaculoasa ca aceea din a doua parte a lui 2007. Nu ma astept la o apreciere sau depreciere spectaculoasa, dar presiunile inflationiste vor obliga BNR sa actioneze. De asemenea, cred ca deficitul comercial va fi finantat cu succes de diferentialul de dobanda, in conditiile in care banca centrala trebuie sa lupte cu inflatia", a mai spus Arnautu, pentru NewsIn.
Birle se asteapta la o volatilitate mai mare a cursului de schimb, mai ales in prima parte a anului, si nu exclude ca acestea sa aiba loc si cu ocazia alegerilor.
"in prima parte a anului, cel putin pana in primavara, mizez pe o depreciere a monedei nationale, ca urmare a climatului macroeconomic local deteriorat. La aceasta se adauga si contextul international incert, carcaterizat de o incetinire a cresterii economice la nivel global si mentinerea aversiunii la risc a investitorilor", a spus Constantinescu, pentru NewsIn.
"Daca se mentine atmosfera la nivel global si nici noi nu ne imbunatatim datele macro, ma astept ca BNR sa mareasca in ianuarie si februarie dobanda cheie la 8-8,5% pe an din cauza presiunilor inflationiste", a mai spus Constantinescu si a mentionat ca, potrivit estimarilor Credit Europe, inflatia se va mentine la un nivel ridicat si in prima parte din 2008, ca urmare a efectului de baza.
Constantinescu a explicat ca aceste presiuni pun in dificultate tinta de inflatie a BNR, dar a mentionat ca nu crede ca banca centrala isi va mai rata tinta de inflatie si in 2008.
Majoritatea analistilor se asteapta ca banca centrala sa ia masuri ferme in 2008, astfel incat pana la finalul acestui an, inflatia sa se incadreze in intervalul de 2,8-4,8% avut in vedere de BNR. Repetarea situatiei din 2007, cand - potrivit estimarilor - preturile au depasit nu numai tinta de inflatie de 5%, ci si limita superioara de 6% a intervalului de variatie avut in vedere de banca centrala, ar crea probleme de credibilitate pentru BNR, cu privire la eficacitatea masurilor sale si posibilitatile acesteia de a-si atinge tintele.
Analistul Credit Europe Bank a adaugat ca, "dobanzile mai ridicate ar trebui sa duca la temperarea cererii si inclusiv a temperarii deficitului de cont curent, pentru ca suntem mari consumatori de bunuri din import".
#PAGEBREAK#
BNR ar putea da, totusi, alta directie cursului de schimb
"BNR pare sa vrea sa tina mai bine sub supraveghere piata monetara deocamdata, mai ales ca la finalul lui 2007 au facut din ce in ce mai des operatiuni pentru mentinea dobanzilor interbancare in apropierea celei de interventie si ne asteptam la o continuare a acestor miscari", a precizat Birle, pentru NewsIn.
Birle a mai spus ca e posibil ca dobanzile sa creasca spre 8% la sedinta de politica monetara din 7 ianuarie, ocazie cu care am putea vedea si o tendinta de apreciere a leului.
"in functie de hotararea consiliului de administratie al BNR, putem vedea o corectie a cursului chiar in prima parte a anului pentru ca nivelul actual e oricum destul de ridicat. in plus, in ianuarie va fi iar o perioada de plati trimestriale - cand cererea de lei stimuleaza aprecierea monedei nationale", a explicat Birle.
Moneda nationala si-ar putea reveni pana la finalul lui 2008, odata cu stabilizarea situatiei macroeconomice
"Spre jumatatea anului, cred ca vom asista la reluarea tendintei de apreciere a monedei nationale pe fondul imbunatatirii tendintei macro si a faptului ca ar trebui sa inceapa sa se vada efectele masurilor luate de banca centrala", a precizat Noaghea. El a mai spus ca BNR va avea un rol important in incercarea de a mentine inflatia in limitele propuse, de 2,8-4,8% la finalul anului.
"in a doua partea a lui 2008, daca nu e seceta, ma astept ca banca centrala sa reduca dobanda de politica monetara pana la 7,5% pe an", a completat Constantinescu.
Birle considera ca "daca or sa apara alte turbulente pe piata internationala, vom fi printre primii afectati", dar efectele vor depinde de politica fiscala si de miscarile economice pe care le vor duce autoritatile romane in 2008.
Arnautu a mai spus ca se asteapta sa asistam la noi intrari de capital pe piata romaneasca, odata cu privatizarea Transelectrica si Termoelectrica, avute in vedere de Guvern pentru 2008.
In 2007, cursul leului s-a remarcat printr-o volatilitate ridicata
Aprecierea leului a continuat aproape neintrerupt pana la jumatatea lui 2007 si a fost urmata de o depreciere mai ampla in cealalta parte a anului, pentru ca in decembrie cursul sa oscileze nehotarat, fara o tendinta clara de evolutie pentru inceputul lui 2008.
2007 a fost, insa, un an marcat de o volatilitate mai mare a cursului, intre un minim de 3,1112 lei/euro, la cursul BNR din in 2
iulie, si un maxim de 3,6221 lei/euro in 23 noiembrie, ceea ce reprezinta o variatie de 16,4%. Cotatiile din piata au variat chiar mai mult, cu circa 19%, intre un minim anual de 3,10 lei/euro si un maxim de 3,69 lei/euro.
Cursul mediu de schimb din 2007, de 3,3373 lei/euro, arata o apreciere clara a monedei nationale fata de cea europeana fata de nivelul mediu de 3,5245 lei/euro atins cu un an in urma, respectiv cu aproape 19 bani (5,3%), potrivit datelor bancii centrale.
Cat priveste cursul de sfarsit de an, se observa ca moneda nationala a pierdut teren pe 28 decembrie 2007 pana la 3,6102 lei/euro, cu aproape 23 bani (6,75%) mai mult decat pe 29 decembrie 2006, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,3817 lei/euro.
Comentarii articol (0)