Delegarea si detasarea constituie cazuri de modificare unilaterale ale contractului individual de munca realizate prin modificarea locului muncii si sunt dispuse pe o perioada de timp determinata prin decizie a angajatorului in scopul realizarii unei mai bune organizari a muncii sau din necesitati social-economice.
Autor: Ruxandra PASARIN
Caracteristici ale delegarii si detasarii
Durata delegarii si detasarii trebuie stabilita astfel incat sa poata fi posibila realizarea sarcinilor de serviciu de catre salariat in perioada fixata, fiind interzisa fractionarea delegarilor si detasarilor prin rechemarea nejustificata a salariatului inainte de indeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea si detasarea.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
Salariatul aflat in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care se efectueaza delegarea respectand normele de disciplina si de protectie a muncii.
In cazul in care desfasoara activitate peste durata normala de lucru sau intr-una dintre zilele de repaus saptamanal sau sarbatoare legala, confirmata de unitatea la care s-a efectuat delegarea, salariatul are dreptul, cu aprobarea conducerii unitatii, la timp liber in compensare, fiind interzisa plata orelor suplimentare.
Salariatul ramane subordonat aceluiasi angajator (cel care a dispus delegarea) care este obligat sa-i plateasca salariul si sa-i acorde toate celelalte drepturi stabilite in contractul individual de munca. In plus, pe perioada delegarii, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (sau diurna).
In conformitate cu prevederile art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca pe o perioada de cel mult un an, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Insa, daca prin detasare se modifica si felul muncii este imperios necesar consimtamantul scris al salariatului.
In mod exceptional si numai pentru motive personale temeinice, salariatul poate refuza detasarea, refuzul nejustificat putand atrage chiar desfacerea contractului de munca.
Cand perioada detasarii necesita prelungirea pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, este necesar acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Obligatiile de munca in perioada detasarii sunt cele stabilite pentru locul de munca la care se executa detasarea.
Ca si in cazul delegarii, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare.
Spre deosebire de delegare, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea, salariatul beneficiind de drepturile care ii sunt mai favorabile (fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat), astfel ca atunci cand detasarea se dispune intr-o functie pentru care este stabi-lit un salariu mai mare, persoana detasata poate opta pentru acest salariu.
Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detasarii si cheltuielile de detasare se platesc de unitatea la care se efectueaza detasarea.
Protectia salariatului detasat
Pentru a se realiza protectia salariatului detasat, s-a creat obligatia angajatorului care detaseaza de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
In cazul in care angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, aceste obligatii trebuie indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
Daca nici unul dintre cei doi angajatori nu isi indeplineste obligatiile, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
Acordarea avansului
Persoana trimisa in delegare sau detasare are dreptul sa primeasca, in conditiile legii, un avans in numerar, stabilit in raport cu numarul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decat totalul cheltuielilor de delegare sau de detasare pentru 30 de zile calendaristice.
Persoana trimisa in delegare sau detasare este obligata sa obtina pe ordinul de serviciu, de la unitatea la care se deplaseaza, viza si stampila conducatorului unitatii sau inlocuitorului acestuia, indicand data si ora sosirii si a plecarii pentru respectarea disciplinei financiare la acordarea si justificarea drepturilor banesti.
Indemnizatia de delegare si detasare
Indemnizatia zilnica de delegare si de detasare se acorda salariatilor aflati in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca, indiferent de functia pe care o indeplinesc si de entitatea in care isi desfasoara activitatea. Prin Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 au fost stabilite drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice (indiferent de finantarea acestora) pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate.
Pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.
________________
Nota AvocatNet articolul a aparut in numarul 1/2008 al revistei Tribuna Economica.
Comentarii articol (9)