Avand in vedere prevederile art. 76 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, prevederile titlului IX "Proceduri simplificate" din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, precum si prevederile art. 663 si 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 707/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 5 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. - Normele privind procedurile simplificate de vamuire, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 5.465/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 377 din 4 iunie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) Procedura declaratiei simplificate, prevazuta la art. 253 alin. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93, permite, in cazul operatiunilor cu caracter repetitiv, ca marfurile sa fie plasate sub regimul vamal de punere in libera circulatie sau export, pe baza depunerii unei declaratii simplificate, cu conditia depunerii ulterioare a unei declaratii suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ sub forma documentului administrativ unic.
Prin operatiuni cu caracter repetitiv se intelege transporturile de marfa avand acelasi destinatar si acelasi expeditor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
(i) au frecventa mai mare de doua transporturi pe saptamana;
(ii) marfa transportata se incadreaza la acelasi cod tarifar;
(iii) tara de expeditie si tara de destinatie, precum si regimul vamal si cel tarifar aplicabile raman neschimbate.
Declaratia simplificata are forma unui document comercial convenit cu autoritatea vamala si trebuie insotita de o cerere de plasare a marfurilor sub regim."
2. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 221, cu urmatorul cuprins:
"Art. 221. - In aplicarea dispozitiilor prezentei sectiuni, prin declaratie suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ se intelege declaratia vamala depusa pentru mai multe documente comerciale, cu conditia ca respectivele documente sa faca obiectul aceluiasi regim vamal si pentru care furnizorul, tara de expeditie, moneda facturata si natura tranzactiei sunt aceleasi."
3. La articolul 23 alineatul (1), litera d) va avea urmatorul cuprins:
"d) depunerea declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ, intocmita pe formularul documentului administrativ unic, si plata drepturilor de import intr-un termen care nu poate depasi termenul prevazut in autorizatie."
4. La articolul 23 alineatul (1), litera e) se abroga.
5. La articolul 23, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Formula de calcul a cuantumului garantiei este urmatoarea:
drepturi
cuantumul garantiei = -------- x termenul de depunere a declaratiei vamale
365 suplimentare cu caracter global, periodic sau
recapitulativ,
unde prin drepturi se intelege cuantumul drepturilor vamale conventionale, conform Tarifului vamal comun, in vigoare la data depunerii cererii de autorizare, calculat pentru operatiunile cu caracter repetitiv, desfasurate cu tari terte, realizate in ultimul an, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare, iar prin termen de depunere a declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ se intelege termenul de prezentare stabilit in autorizatia de utilizare a procedurii simplificate de vamuire, care este de maximum 30 de zile calendaristice."
6. Articolul 26 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Plata drepturilor de import si regularizarea platii taxei pe valoarea adaugata si a accizelor, dupa caz, se fac in momentul depunerii declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ, tinandu-se seama de elementele de taxare aplicabile in momentul depunerii documentului comercial.
(2) Cand, in cadrul termenului maxim stabilit in autorizatie, o declaratie suplimentara face obiectul unui singur document comercial, in conditiile prevazute la art. 221, depunerea acesteia si plata drepturilor de import se fac, potrivit prevederilor art. 218 alin. (1) paragraful 1 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92, cel mai tarziu a doua zi dupa ce marfurilor li s-a acordat liberul de vama.
(3) In cazul nerespectarii termenului mentionat la alin. (2) de mai sus, se aplica dispozitiile art. 232 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.313/92, cu modificarile si completarile ulterioare. Calculul majorarilor de intarziere se efectueaza conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
7. Articolul 27 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 27. - Declaratia suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ, intocmita pe formularul documentului administrativ unic, va purta in caseta 1 subdiviziunea a doua codul ÇþYÈO, conform Normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic, cu modificarile ulterioare."
8. Articolul 28 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 28. - La caseta 44 din declaratia suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ se mentioneza perioada pentru care aceasta se intocmeste si datele de referinta ale documentelor comerciale."
9. Articolul 29 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 29. - La depunerea declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ se efectueaza controlul concordantei dintre datele cuprinse in aceasta cu cele din documentele comerciale."
10. La articolul 30, litera d) se abroga.
11. La articolul 30, litera e) va avea urmatorul cuprins:
"e) declaratie suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ - declaratia vamala depusa pentru mai multe inscrieri in evidente, cu conditia ca respectivele inscrieri in evidente sa faca obiectul aceluiasi regim vamal si pentru care furnizorul, tara de expeditie, moneda facturata si natura tranzactiei sunt aceleasi."
12. La articolul 38 alineatul (1), litera g) va avea urmatorul cuprins:
"g) depunerea la biroul vamal a declaratiilor suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ, plata drepturilor de import si regularizarea taxei pe valoare adaugata si a accizelor, dupa caz."
13. La articolul 38 alineatul (1), litera h) se abroga.
14. La articolul 38, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: "(2) Formula de calcul a cuantumului garantiei este urmatoarea:
drepturi
cuantumul garantiei = -------- x termenul de depunere a declaratiei
365 suplimentare cu caracter global, periodic sau
recapitulativ,
unde prin drepturi se intelege cuantumul drepturilor vamale conventionale, conform Tarifului vamal comun, in vigoare la data depunerii cererii de autorizare, calculat pentru operatiunile de comert exterior cu tari terte, realizate in ultimul an, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare, iar prin termen de depunere a declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ se intelege termenul de prezentare stabilit in autorizatia de utilizare a procedurii simplificate de vamuire, care este de maximum 30 de zile calendaristice."
#PAGEBREAK#
15. Articolul 54 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 54. - (1) Declaratia suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ se depune la biroul vamal impreuna cu setul de documente care include in mod obligatoriu si documentele speciale cerute in conformitate cu prevederile art. 269 alin. (2) si (3) din Legea nr. 86/2006.
(2) Titularul completeaza declaratiile vamale corespunzator regimului vamal acordat, in conformitate cu Normele tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic, astfel:
a) in caseta 1 subdiviziunea a doua se inscrie codul ÇþZÈO;
b) in caseta 40 se inscriu numarul si data inscrierii in evidenta, sub urmatoarea forma:
ÇþY-CLE-aaaallzz-nr. inregistrariiÈO.
Exemplu: inregistrarea marfurilor a fost facuta pe data de 14 mai 2007. Codul este in acest caz ÇþY-CLE-20070514-7ÈO (ÇþYÈO pentru a informa ca a existat o declaratie initiala, ÇþCLEÈO pentru ÇþinregistrareaÈO, Çþ20070514ÈO reprezinta data inregistrarii, anul Çþ2007ÈO, luna Çþ05ÈO, ziua Çþ14ÈO si Çþ7ÈO numarul de identificare al inregistrarii).
In cazul declaratiilor vamale depuse pentru mai mult de o inregistrare, se mentioneaza prima inscriere contabila efectuata in intervalul ce face obiectul declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ, sub forma mentionata la paragraful anterior;
c) in caseta 44 se mentioneaza numarul autorizatiei de vamuire la domiciliu. De asemenea, pentru declaratiile vamale depuse pentru mai mult de o inscriere in evidenta contabila se mentioneaza si codul 1020 atribuit documentului ÇþLista inregistrarilor marfurilor in evidenta contabila a titularului autorizatieiÈO, care se anexeaza la declaratia vamala.
In cazul declaratiilor vamale depuse pentru mai mult de o inscriere in evidenta contabila, la intocmirea in sistemul informatic a borderoului documentelor anexate, in dreptul codului 1020 se mentioneaza toate inscrierile in evidenta contabila care fac obiectul declaratiei respective. Codul 1020 se inscrie de oricate ori este necesar, astfel incat in borderou sa figureze toate inscrierile, sub urmatoarea forma: numar de identificare al inregistrarii din registrul inscrierilor in evidenta a marfurilor/data inregistrarii.
Exemplu: pentru cinci inregistrari efectuate pe datele 14 iunie 2007, 15 iunie 2007, 17 iunie 2007, 18 iunie 2007 si 20 iunie 2007:
1020 54/14.06.2007 55/15.06.2007 56/17.06.2007
1020 57/18.06.2007 58/20.06.2007."
16. Articolul 56 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 56. - (1) Drepturile de import se achita in momentul depunerii declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ, tinandu-se seama de elementele de taxare aplicabile in momentul inscrierii marfurilor in evidenta contabila a titularului autorizatiei.
(2) Cand, in cadrul termenului maxim stabilit in autorizatie, o declaratie suplimentara face obiectul unei singure inscrieri in evidenta, in conditiile prevazute la art. 30 lit. e), depunerea acesteia si plata drepturilor de import se fac, potrivit prevederilor art. 218 alin. (1) primul paragraf din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92, cel mai tarziu a doua zi dupa ce marfurilor li s-a acordat liberul de vama.
(3) In cazul nerespectarii termenului mentionat la alin. (2) de mai sus, se aplica dispozitiile art. 232 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.313/92, cu modificarile si completarile ulterioare. Calculul majorarilor de intarziere se efectueaza conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
17. Articolul 71 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 71. - Procedura declaratiei simplificate la export poate fi utilizata atunci cand marfurile nu au restrictii la export, iar regimul vamal este cel de export definitiv si nu presupune regimuri vamale economice."
18. La articolul 72, litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) depunerea declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ, completata pe formularul documentului administrativ unic."
19. Articolul 73 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 73. - Dupa parcurgerea etapelor de vamuire, potrivit legii, se acorda liber de vama. In acest caz, titularul are dreptul de a dispune de marfuri inainte de depunerea declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ."
20. La articolul 77, literele e) si g) vor avea urmatorul cuprins:
"e) documentul comercial - documentul acceptat de autoritatea vamala, care permite, in cazul operatiunilor cu caracter repetitiv, ca marfurile sa fie plasate sub regimul vamal de export, cu conditia depunerii ulterioare a unei declaratii suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ. Documentul comercial trebuie preautentificat de catre exportatorul autorizat, prin aplicarea stampilei speciale, prevazuta in anexa nr. 62 la Regulamentul Comisiei nr. 2.454/93, in coltul din dreapta sus al documentului. Aceasta stampila speciala se confectioneaza numai cu aprobarea prealabila emisa de directia regionala vamala in a carei arie teritoriala de competenta titularul autorizatiei isi deruleaza activitatea;
...............................................................................................................................
g) declaratie suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ - declaratia vamala depusa pentru documentele comerciale pe baza carora s-a efectuat exportul intr-un termen de prezentare stabilit in autorizatia de utilizare a procedurii simplificate de vamuire, care este de maxim 30 de zile calendaristice."
21. Articolul 99 se abroga.
22. La articolul 100, litera f) a va avea urmatorul cuprins:
"f) depunerea declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ intocmite pe formularul documentului administrativ;".
23. Articolul 105 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 105. - (1) Declaratia suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ va purta in caseta 1, subdiviziunea a doua, codul ÇþZÈO conform normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic, cu modificarile ulterioare.
(2) La caseta 44 din declaratia suplimentara cu caracter global, periodic sau recapitulativ se mentioneza perioada pentru care aceasta se intocmeste, datele de referinta ale documentelor comerciale si mentiunea Çþexport simplificatÈO."
24. Articolul 106 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 106. - La depunerea declaratiei suplimentare cu caracter global, periodic sau recapitulativ se efectueaza controlul concordantei dintre datele cuprinse in aceasta cu cele din documentele comerciale."
25. Anexa nr. 3 se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. - (1) Autorizatiile pentru utilizarea procedurilor simplificate de vamuire emise anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin isi pastraza valabilitatea.
(2) In aplicarea dispozitiilor alin. (1) termenul acordat pentru depunerea declaratiei suplimentare/recapitulative din autorizatiile emise anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin se aplica prin utilizarea prevederilor referitoare la declaratiile suplimentare cu caracter global periodic sau recapitulativ, potrivit prevederilor art. 221, art. 30 lit. e), art. 36 si 56 din Normele privind procedurile simplificate de vamuire, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 5.465/2007, astfel cum au fost modificate si completate prin prezentul ordin.
Art. III. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. IV. - Normele privind procedurile simplificate de vamuire, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 5.465/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 377 din 4 iunie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezentul ordin, se vor republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Gelu Stefan Diaconu
Bucuresti, 9 ianuarie 2008.
Nr. 38.
Comentarii articol (0)