Mai multe organizatii media contesta decizia Comisiei juridice a Camerei Deputatilor de a introduce in Codul Penal un amendament care ar pedepsi cu inchisoarea comunicarea de informatii false care aduc atingere sigurantei nationale.
Organizatiile sunt de parere ca aceasta masura ar afecta liberatea de expresie si ar putea genera o serie de abuzuri.
Asta in timp ce initiatorul amendamentului, deputatul PSD, Eugen Nicolicea, sustine ca toti cei care afecteaza siguranta nationala trebuie sa fie pedepsiti.
Organizatiile media care semneaza protestul cer Parlamentului sa respinga amendamentul propus de domnul Nicolicea.
Acesta prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 5 ani pentru comunicarea sau raspandirea prin orice mijloace de stiri, date sau informatii false care pot sa afecteze siguranta statului sau relatiile internationale ale Romaniei.
Delictul este prevazut, de altfel, si in Codul Penal, iar organizatiile media solicita si abrogarea articolului din codul penal referitor la aceasta fapta.
Ioana Avadanei, presedintele Centrului pentru Jurnalism Independent, explica de ce: "Cine stabileste daca acea informatie este falsa sau nu? Cine stabileste daca, pornind de la acelasi set de date interpretarea acestora este corecta sau nu?"
"Daca o persoana spune ca Romania merge intr-o directie gresita, este o informatie sau o opinie?"
"Este un articol greu de gestionat din punct de vedere al statului de drept. si lucrul acesta deschide calea la abuzuri, la interpretari, la arbitrarul judecatorului si transforma acest articol intr-un instrument de cenzura", spune Ioana Avadanei.
Centrul pentru Jurnalism Independent semneaza, de altfel, un protest in acest sens alaturi de alte organizatii precum APADOR - CH, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Conventia Organizatiilor de Media.
In document se spune ca decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor ar fi "o dedicatie la adresa vocilor critice din viata politica sau publica".
Mai exact aceasta i-ar viza pe reprezentantii opozitiei si ai societatii civile, pe ziaristi, pe toti cei care ofera rapoarte independente care pot contrazice pozitiile autoritatilor.
Initiatorul amendamentului contestat de organizatiile media este deputatul PSD, Eugen Nicolicea. Acesta considera ca protestul ar fi unul gratuit si ca propunerea sa nu ii vizeaza pe jurnalisti.
"Stiri false care aduc atingere sigurantei nationale trebuie sanctionate. Atingerea sigurantei nationale este specificata in articolul 3 din legea 51 pe 91 si o sa observati ca un ziarist chiar daca greseste, nu poate fi incadrat in aceasta categorie."
"Aduce atingere unitatii nationale? Nu! A dezlantuit un razboi? Nu! A sprijinit vreo organizatie terorista? Nu! Asta inseamna atingere la siguranta nationala. Care e sperietura pentru ziaristi?", se intreaba Eugen Nicolicea.
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat ca textul de lege ar trebui sa specifice ca cei vizati sunt demnitarii si functionarii publici, nicidecum jurnalistii.
Comentarii articol (0)