Pentru prima oara in Romania a fost elaborata o lege care trateaza drepturile femeii privind accesul la serviciile de sanatate a reproducerii, inclusiv la servicii de inseminare artificiala asistata medical.
Dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii, initiatorul acestui act normativ, declara ca Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical prezinta principalele obiective ale politicii statului in domeniul ocrotirii sanatatii reproducerii.
Daca pana acum fertilizarea in vitro, fertilizarea artificiala sau inseminarea artificiala erau tehnici de reproducere umana asistata medical utilizate in spitalele romanesti la limita legii, acum exista un cadru legislativ clar si adecvat in acest sens. De asemenea, in premiera intr-un act normativ se defineste notiunea de mama purtator sau mama surogat.
In aceasta lege este stipulat ca orice persoana sa detina libertatea de a decide asupra numarului copiilor si momentului nasterii lor, precum si asupra problemelor legate de sanatatea sa reproductiva, fara constrangere si fara sa fie influentata. Astfel, adolescentele si tinerele care au capacitate de consimtamant vor avea dreptul la intrerupere voluntara de sarcina in conditii de siguranta, fara consimtamantul parintilor sau al tutorilor legali.
"Prin acest act normativ urmarim scaderea sarcinilor nedorite, a avorturilor ilegale, cu risc pentru cresterea mortalitatii materne si a numarului de copii abandonati", dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii.
Conform prevederilor noului act normativ fiecare femeie care efectueaza o intrerupere de sarcina trebuie informata corespunzator in vederea luarii unei decizii informate. Medicul trebuie sa explice pacientei despre alternativele intreruperii de sarcina, dar si despre drepturile de care beneficiaza femeile gravide in Romania. La initiativa ministrului Sanatatii, incepand cu acest an orice femeie are dreptul gratuit la ingrijire prenatala, ingrijire postnatala si alaptare, indiferent de plata sau neplata contributiei la asigurarile sociale de sanatate si indiferent de caracterul de urgenta sau nu al serviciului medical respectiv.
230 000 de avorturi au fost facute anul trecut. La 100 000 de nascuti vii, 17 femei au decedat din cauza intreruperilor de sarcina.
Comentarii articol (0)