Ministerul Sanatatii (MS) a elaborat un proiect de lege privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator, corelat dispozitiilor noului Cod Civil. Noile reglementari ofera o alternativa cuplurilor aflate in imposibilitatea conceperii unui copil din cauza problemelor medicale.
“Proiectul propus de expertii ministerului intra in dezbatere publica. Pe durata acestei perioade asteptam propuneri si observatii privind acest subiect important pentru domeniul medical. Proiectul de Lege c
ontureaza cadrul juridic al activitatilor necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu tert donator, care este reprezentat de prevederile din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil”, a declarat Cseke Attila, fostul ministru al Sanatatii.
Proiectul de Lege defineste dreptul la reproducere, sanatatea reproducerii umane, tehnologiile de asistare medicala a reproducerii umane, notiunea de donator tert, accesul la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, infertilitatea, fertilizarea in vitro, inseminarea artificiala si donarea de material reproductiv. Astfel, reproducere umana asistata medical cu tert donator reprezinta “
ansamblul de proceduri si tehnici in cadrul carora materialul reproducator provine de la un tert donator definit in conformitate cu prezenta lege”.
Conform proiectului de act normativ,
activitatea de reproducere umana asistata medical cu tert donator va fi organizata si controlata de Ministerul Sanatatii, care este autoritatea responsabila in domeniu. Supravegherea si coordonarea activitatilor de reproducere umana asistata medical cu tert donator se va face de catre Agentia Nationala de Transplant.
Potrivit reglementarilor propuse de MS, cuplurile care doresc sa recurga la reproducerea umana asistata medical cu tert donator trebuie sa se adreseze unei unitati sanitare, urmand ca
cererea lor sa fie solicitata in termen de 30 de zile.
“Inainte de a se recurge la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, reprezentantii unitatii medicale care va efectua operatiunile tehnico-medicale, trebuie sa ii informeze pe parinti asupra posibilitatilor de reusita sau esec, asupra riscurilor la care sunt supusi mama si copilul, sa verifice motivatia acestora si sa-i informeze asupra posibilitatilor existente in materie de adoptie prevazute de lege”, se prevede in proiectul de lege.
Parintii vor primi un dosar ghid, care va cuprinde descrierea tehnicilor medicale ce urmeaza a se efectua, precum si o informare legislativa referitoare la reproducerea umana asistata medical cu tert donator.
De asemenea, in propunerea elaborata de MS, sunt specificate modalitatile de realizare a acestei metode de tratament, procedurile si tehnicile permise si interzise, obligativitatea prelevarii de material reproductiv numai de la donatori in viata, obligativitatea consimtamantului scris, liber, prealabil si expres al donatorului si al cuplului solicitant, precum si
obligativitatea informarii asupra riscurilor posibile.
In acest sens, conform proiectului de lege, reproducerea umana asistata medical cu tert donator se va realiza in mod obligatoriu cu c
onsimtamantul scris, liber, prealabil si expres al parintilor exprimat in conditii care sa asigure
deplina confidentialitate, in fata unui notar public care sa le explice, in mod expres, consecintele actului lor cu privire la filiatie.
Conform Codului civil, consimtamantul ramane fara efect in cazul decesului, al formularii unei cereri de divort sau al separatiei in fapt, survenite anterior momentului conceptiunii realizate in cadrul reproducerii umane asistate medical. El
poate fi revocat oricand, in scris, inclusiv in fata medicului chemat sa asigure asistenta pentru reproducerea cu tert donator.
La reproducerea umana asistata medical cu tert donator,
pot apela parintii care indeplinesc cumulativ o serie de conditii care vor fi stabilite, ulterior, prin ordin de ministru.
In acelasi timp, insa, proiectul de lege prevede ca accesul la reproducerea umana asistata medical cu tert donator sa fie
permis parintilor care sufera de sterilitate ce nu poate fi tratata prin nicio metoda terapeutica clasica sau interventie chirurgicala, in special in cazul incompatibilitatii imunologice, a existentei unor imposibilitati de contact intre cele doua celule germinative sau a sterilitatii din cauze necunoscute.
Totodata, proiectul de lege elaborat de MS ofera dreptul de a apela la reproducere umana asistata medical cu tert donator, parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
• sa fie vii, inseminarea artificiala a femeii, cu sperma unui tert donator decedat, fiind interzisa;
• sa indeplineasca criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii;
Codul civil prevede ca
parinti nu pot fi decat un barbat și o femeie sau o femeie singura.
Tehnicile de reproducere umana asistata medical cu tert donator vor fi cele realizate in cadrul procedurilor de
fertilizare in vitro si de inseminare artificiala.
Criteriile medicale de selectie a tertului donator vor fi aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.
MS precizeaza ca
actul donarii este gratuit, iar identitatea tertului donator este confidentiala, urmand ca criteriile medicale de selectie a tertului donator sa fie aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.
Proiectul de lege este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (8)