avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama surogat, tata biologic cetatean roman si sotia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama surogat, tata biologic cetatean roman si sotia tatalui cetatean candian, cum adoptam copilul?

De mai bine de 7 ani eu si sotia tot incercam sa facem un copil. Am ajuns la punctul in care sigura solutie este sa folosim o mama purtatoare/surogat.
Noi locuim in Canada si vrem sa trimitem embiroanele in Romania. O foarte buna prietena de a mea s-a oferit sa fie mama purtatoare si sotul ei este de acord.

Din cate am citit eu,, contractul se face prin notar presupunand ca v-om gasi o clinica sa ne ajute. Ce nu am reusit sa aflu este ce se intrampla duce ce copilul se naste. Care este procesul de "adopie" al copilului? Eu voi fi tata biologic si voi avea o legtura genetica cu copil. Mama purtatoare si sotia nu are legatura genetica deoarece am folosit ovule donate de cineva aici in Canada (motiv pentru care v-om trimite embrionle de aici in Romania).

Unul dintre raspnsurile care le-am gasit pe acest site spune ca atata timp cat nu sunt complicatii de genul ca mama purtatoare si sotul ei nu vor sa dea copilul urmatorul pas este sa facem o "adotie" de comun acord dar nu am reusit sa gasesc nimic bazat pe vreo lege.

Multumesc mult de ajutor.

Cu respect

Dan
Cel mai recent răspuns: SC Ab Initio SRL , 09:55, 8 Ianuarie 2014
Nu ati gasit pentru ca nu exista, asadar nu aveti cum sa faceti ( cel putin deocamdata) un contract in acest sens.
La noi, mama e cea care naste.
codul civil Art. 408
(1) Filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii;

Sa adoptati apoi de la parinti, va fi aproape imposibil cat nu puteti dovedi ca e in interesul copilului.
Ati incercat sa vedeti care e legislatia in Canada ?
Nu pot sa zic ca la noi nu puteti reusi, insa pe cai ocolite cu judecata lunga cu complicatii si pt cealalta familie..


.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
In Canada se poate dar e mai greu de gasit mama. Legea aici e foarte clara cum si in ce fel dar in acelasi timp interzice sa faci "reclama" ca vrei mama purtatoare sau ca vrei sa fii mama purtatoare iar noi nu avem pe nimeni care sa poata fi mama. Sunt cateva agentii care ofera servicii de "cautare de mame" dar durata de asteptare este de mai mult de un an.
gi-jane2 a scris:

Nu ati gasit pentru ca nu exista, asadar nu aveti cum sa faceti ( cel putin deocamdata) un contract in acest sens.
La noi, mama e cea care naste.
codul civil Art. 408
(1) Filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii;


gi-jane, unde pot sa gasesc codul civil de mai sus online, v-as fi recunoscator daca puteti da-mi dati un link?
Eu am gasit prin alte posturi informatia de mai jos care se pare ca reglementeaza oarecum nasterea unui copil folosind mama purtatoare dar nu stiu daca este legislatie in vigoare sau propusa.

"Art. 17. – Fecundarea in vitro poate avea loc în următoarele situaţii: d) cu intervenţia unei terţe persoane, care poate fi purtătoare de sarcină, în cazul în care partenera cuplului nu poate purta sarcina, dar donează ovulul."

"Art. 21. – Înainte de începerea procedurilor de reproducere umană asistată medical , între cuplul asistat reproductiv şi mama purtătoare sau surogat, dacă aceasta este necăsătorită, se vor întocmi prin biroul notarului public, următoarele acte autentificate: a) consimţământul mamei purtătoare sau al mamei surogat de a ajuta cuplul reproductiv pentru a avea unul sau mai mulţi copii, prin participarea sa în procesul de fertilizare in vitro, gestaţie şi naştere; b) declaraţia mamei purtătoare sau surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat reproductiv şi acordul de încredinţare a copilului, imediat după naştere, cuplului asistat reproductiv; c) consimţământul mamei purtătoare sau surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate în certificatul de naştere al copilului, în actele civile şi în nici un alt înscris oficial privind maternitatea copilului; d) consimţământul mamei purtătoare sau surogat în caz de avort în primele trei luni de sarcină, la cererea cuplului asistat reproductiv şi numai la indicaţie medicală; 12 e) consimţământul soţului mamei purtătoare sau surogat, dacă aceasta este căsătorită, privind procedura de fertilizare in vitro, păstrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitro cu material genetic provenit de la terţe părţi, avort selectiv la cererea cuplului beneficiar şi cedarea oricăror drepturi şi obligaţii parentale asupra copilului, inclusiv înscrierea sa în certificatul de naştere al copilului şi acordul de încredinţare a copilului la naştere, cuplului asistat reproductiv; f) consimţământul cuplului asistat reproductiv de a-i fi încredinţat copilul imediat după naştere, indiferent de starea de sănătate a acestuia; g) contractul în care să se specifice interdicţia mamei purtătoare sau surogat de a avorta sarcina în lipsa unei indicaţii medicale şi fără acordul cuplului asistat reproductiv, obligaţiile medicale, precum tratamentul şi cel de dispensarizare periodică, regimul de viaţă al mamei purtătoare sau surogat în vederea unei bune evoluţii a sarcinii şi dezvoltării fătului, precum şi obligaţiile cuplului asistat reproductiv de a plăti cheltuielile legate de sarcină, mamei purtătoare sau surogat."

"Art. 23. – (1) În reproducerea umană asistată prin intermediul unei mame purtătoare sau surogat, cuplul asistat reproductiv este înscris în certificatul de naştere al copilului ca părinţi . (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) statutul parental se atribuie cuplului infertil. (3) Înregistrarea nou-născutului în registrul oficiului stării civile şi eliberarea certificatului de naştere se face numai după obţinerea avizului direcţiei teritoriale de protecţie a copilului. 13 Art. 24. – (1) Imediat după naştere, pe baza actelor prevăzute la art. 21, copilul născut de mama purtătoare sau surogat prin reproducere umană asistată medical, este încredinţat cuplului asistat medical. (2) Mama purtătoare sau surogat beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege."

De unde ati copiat ce ati postat ?Probabil un proiect..
Codul civil in vigoare e asta
[ link extern ]
legea adoptiei
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Este vorba despre un proiect de lege privind reproducerea umană asistată medical.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Premierã în justiþie! fãrã nicio lege în domeniu, o femeie a fost declaratã mamã naturalã a copiilor nãscuți de sora ei  Lăzăruţiu Lucian Lăzăruţiu Lucian O femeie care nu a mai putut naşte copii din cauza unor probleme de sănătate, a fost recunoscută ca mamă naturală a doi gemeni concepuţi de femeie şi ... (vezi toată discuția)
Cadru legal pentru mama purtatoare, dar intr-un mod mai special m_dana79 m_dana79 Buna ziua, Doresc sa va inaintez un caz, pentru care as dori o solutionare legala: Suntem un cuplu, ne chinuim de 7 ani sa devenim parinti dar nu am reusit, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) nu am putut ... elana.pavelescu elana.pavelescu Buna ziua, Eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) nu am putut avea copii pe cale naturala si am apelat in Romania la ajutorul clinicilor de reproducere ... (vezi toată discuția)