avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) nu am putut ...

Buna ziua,
Eu si iubitul meu ( nu suntem casatoriti) nu am putut avea copii pe cale naturala si am apelat in Romania la ajutorul clinicilor de reproducere insa fara niciun rezultat. O prietena m-a sfatuit sa ma duc in Grecia la o clinica de gen si am ales sa fac embriotranferul din ovocite donate ( persoana terta) si sperma partenerului meu. Cei de la clinica ne-au dat sa semnam declaratii pe propria raspundere ( contract) si un act parafat de notar in care amandoi declaram ca suntem de acord sa fim parinti, actul specificand acest lucru. Acum sunt insarcinata.
Intrebare: in cazul unei despartiri de cuplu, copiii nascuti ai cui sunt? Cui ii acorda instanta? Intanta din Ro, recunoaste declaratia pe propria raspundere parafata de notar in Grecia?
Multumesc,

Elena
Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
elana.pavelescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:33, 8 Septembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul va fi al dvs și al partenerului dvs. La înregistrarea nașterii copilului, partenerul dvs va da o declarație de recunoaștere în fața ofițerului de stare civilă din care să rezulte și numele de familie pe care îl dobândește copilul și consimțământul mamei. Declaraţia cu privire la numele de familie al copilului, se dă și se semnează numai în faţa ofiâerului de stare civilă. Declaraţia cu privire la recunoaşterea copilului de către tată, poate fi dată şi în fața notarului public.
Va multumesc frumos dle. Albu!
M-ati ajutat!
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
elana.pavelescu, utilizator
Si mai este un aspect. Dumneavoastra sunteti mama, pentru ca dumneavoastra ii dati nastere, chiar daca nu contribuiti genetic. Dar partenerul chiar a contribuit genetic, deci in cazul unui proces de stabilire paternitate lucrurile vor fi foarte clare, aveti si hartiile din Grecia, si posibilitatea de a solicita test ADN...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata ceea ce dispune Codul civil roman in ceea ce priveste reproducerea umană asistată medical cu terţ donator

Art. 442 C.civ - Condiţii

(1) Părinţii care, pentru a avea un copil, doresc să recurgă la reproducerea asistată medical cu terţ donator trebuie să îşi dea consimţământul în prealabil, în condiţii care să asigure deplina confidenţialitate, în faţa unui notar public care să le explice, în mod expres, consecinţele actului lor cu privire la filiaţie.

(2) Consimţământul rămâne fără efect în cazul decesului, al formulării unei cereri de divorţ sau al separaţiei în fapt, survenite anterior momentului concepţiunii realizate în cadrul reproducerii umane asistate medical. El poate fi revocat oricând, în scris, inclusiv în faţa medicului chemat să asigure asistenţa pentru reproducerea cu terţ donator.


Art. 443 C.civ - Contestarea filiaţiei

(1) Nimeni nu poate contesta filiaţia copilului pentru motive ce ţin de reproducerea asistată medical şi nici copilul astfel născut nu poate contesta filiaţia sa.

(2) Cu toate acestea, soţul mamei poate tăgădui paternitatea copilului, în condiţiile legii, dacă nu a consimţit la reproducerea asistată medical realizată cu ajutorul unui terţ donator.

(3) În cazul în care copilul nu a fost conceput în acest mod, dispoziţiile privind tăgăduirea paternităţii rămân aplicabile.


Art. 444 - Răspunderea tatălui

Cel care, după ce a consimţit la reproducerea asistată medical cu terţ donator, nu recunoaşte copilul astfel născut în afara căsătoriei răspunde faţă de mamă şi faţă de copil. În acest caz, paternitatea copilului este stabilită pe cale judecătorească în condiţiile art. 411 şi 423.

Art. 446 - Raporturile dintre tată şi copil

Tatăl are aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de copilul născut prin reproducere asistată medical cu terţ donator ca şi faţă de un copil născut prin concepţiune naturală.


Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2020
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reproducerea umana asistata medical (mama surogat) raluca_bra raluca_bra aveti idee ce se mai aude cu \\"Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical\\"? stiu ca proiectul de lege a fost adoptat de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori sa intreb in cazul unei sarcini obținute ... Anais79 Anais79 Buna ziua! As dori sa intreb in cazul unei sarcini obținute cu asistenta medicala de la centrul de fertilitate, cu material generic donat de un donator ... (vezi toată discuția)
Mama surogat, tata biologic cetatean roman si sotia tatalui cetatean candian, cum adoptam copilul? Vortex91 Vortex91 De mai bine de 7 ani eu si sotia tot incercam sa facem un copil. Am ajuns la punctul in care sigura solutie este sa folosim o mama purtatoare/surogat. Noi ... (vezi toată discuția)