Avocatul Costea Corin Danescu are o experienta in avocatura de 25 de ani, fiind fondator al societatii civile de avocati Danescu Danescu & Asociatii (DDA). Numele lui este legat de un numar ridicat de cazuri de recuperare a proprietatilor nationalizate in perioada comunista.
Avocatul Danescu candideaza la functia de decan la Baroului Bucuresti pentru a trage un semnal de alarma in privinta situatiei profesiei de avocat ; mizeaza pe ridicarea stachetei la admiterea in profesie si pe pregatirea permanenta a avocatilor.
Cristina Murariu : De ce ati ales sa candidati pentru functia de decan al baroului?
Corin Danescu : Nu stiu daca pot raspunde extrem de scurt, desi intotdeauna am apreciat conciziunea.
Eu sunt avocat de 25 de ani si, din nefericire, am remarcat pe zi ce trece in aceasta perioada o degradare continua a profesiei si a imaginii despre profesie. Nu vreau sa apar in chip de salvator al avocaturii, dar am crezut ca poate voi reusi sa schimb ceva, pentru ca, daca lucrurile vor merge in aceeasi directie, peste cativa ani, fara sa folosim vorbe mari, in avocatura romaneasca va fi o problema; si, in special, in avocatura din Bucuresti.
Aveti un program pe care il promovati?
Evident ca am un program si am cateva jaloane pe care ar trebui sa le ating. Ele pot fi sintetizate in cateva idei.
In primul rand ideea de baza, repet, fara sa folosim vorbe mari - refacerea imaginii profesiei. Modalitatea in care cred ca se poate realiza acest lucru ar fi cresterea exigentei la admitere, astfel incat numai cei care efectiv merita sa ajunga avocati.
In al doilea rand, ar fi rezolvarea problemei avocatilor fara clientela, care in marea lor majoritate sunt tineri. Aceasta se poate realiza prin administrarea judicioasa a dosarelor din oficiu, atat de natura, civila, cat si de natura penala, parte din plata acestora fiind acoperita cu fonduri europene. Profitand de aceste dosare, pe langa faptul ca isi asigura existenta, un tanar avocat se poate perfectiona si isi poate forma o clientela. Acum acest lucru este posibil, ceea ce va spun nefiind vorbe goale, sau, daca vreti, un mesaj populist cu scop electoral.
In al treilea rand cred ca trebuie reanalizata atitudinea si pozitia personalului Baroului fata de avocati, fiecare functionar trebuie sa inteleaga faptul ca el este platit din banii avocatilor si este acolo intai de toate pentru a-i ajuta pe acestia.
Un alt aspect care trebuie avut in vedere este pregatirea permanenta a avocatilor. Tinerii avocati care se confrunta cu greutatile inerente oricarui inceput trebuie sa inteleaga ca toti am fost acolo. Unii dintre noi au ajuns, cu ghilimelele de rigoare, maestri, maestri fiind avocati recunoscuti. Drumul spre a ajunge pe o astfel de pozitie este simplu, el presupune munca si pregatire permanenta, dublate de seriozitate.
Sugerez oricarui tanar avocat sa urmeze aceasta reteta si o sa vada, e drept, in timp, cum va aparea si clientela, cum va aparea si notorietatea si cum vor aparea toate celelalte satisfactii pe care profesia le poate da.
Care sunt reprosurile pe care le-ati aduce avocatilor membri din Baroul Bucuresti?
Nu cred ca sunt in masura sa fac reprosuri colegilor mei. Toata lumea stie ca exista probleme. Cred ca in momentul de fata este mult mai important sa cautam solutii pentru a le rezolva. Poate ca impreuna in urmatorii ani le vom gasi.
Ce v-ar diferentia pe dumneavoastra ca si candidat fata de restul candidatilor?
Prefer sa nu raspund la aceasta intrebare, pentru ca nu stiu daca neaparat diferentele sunt in interesul meu. Colegii mei vor hotari in clipa in care isi vor alege Decanul. S-ar putea ca programul meu sa fie exigent si astfel nepopular. Eu personal nu doresc sa fiu decan pentru a obtine vreun avantaj pentru mine. Am o anumita experienta, indraznesc sa spun o anumita notorietate, si un birou de o anumita factura, o eventuala pozitie de decan nefacand decat poate sa-mi incarce si mai mult programul si sa ma faca sa-mi neglijez propria afacere. Prin aceasta candidatura incerc sa trag un semnal de alarma. Daca exista o dorinta din partea colegilor sa il receptioneze s-ar putea sa avem o sansa sa facem ceva impreuna. Problemele avocaturii despre care vorbesc nu ii vizeaza numai pe avocatii tineri, sau pe cei fara clientela si lipsiti de posibilitati. Atata vreme cat se va permite intrarea in profesie a unor oameni, pe care nu ma sfiesc sa o spun ii consider nechemati, vor aparea probleme, care se vor propaga in in intreaga avocatura bucuresteana, afectand inclusiv marile cabinete si avocatii cu renume, care in opinia mea trebuie sa reactioneze implicandu-se si iesind din pasivitatea actuala.
______________
AvocatNet.ro va publica in zilele urmatoare interviuri si cu ceilalti avocati carora le-au fost validate candidaturile la functia de decan al Baroului Bucuresti.
Comentarii articol (1)