Raporturile de munca stabilite intre salariati si unitatile la care acestia sunt incadrati se desfasoara cu respectarea prevederilor legale, precum si in conditiile negociate prin contractele colective si individuale de munca.
Autor Ana HUTUPASU
Conflictele de munca sunt conflictele dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca si reprezinta un dezacord intervenit intre partenerii sociali in raporturile de munca.
Conflictele de interese sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor si au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca.
Conflictele de drepturi sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor si au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca.
Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali.
Solutionarea conflictelor de interese pe calea grevei
Greva reprezinta incetarea voluntara si colectiva a lucrului de salariati si constituie o modalitate de solutionare a conflictelor de interese. Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale, participarea salariatilor la greva fiind libera, neputand urmari realizarea unor scopuri politice.
Nici un salariat nu poate fi constrans sa participe sau sa nu participe la o greva. Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respec-tarea legii, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu poate a-vea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.
Greva constituie o incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate si poate fi declarata pe durata desfasurarii conflictelor de interese.
Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului de interese prin procedurile prevazute de lege si daca momentul declansarii a fost adus la cunostinta conducerii unitatii de catre organizatori cu 48 de ore inainte.
Medierea si arbitrajul conflictului de interese sunt obligatorii inainte de declansarea grevei, numai daca partile, de comun acord, au decis parcurgerea acestor etape. Pe durata in care revendicarile formulate de salariati sunt supuse medierii ori arbitrajului acestia nu pot declara greva.
Hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul de interese cu acordul a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective. Pentru salariatii unitatilor in care nu sunt organizate sindicate reprezentative hotararea de declarare a grevei se ia prin vot secret, cu acordul cel putin a unei patrimi din numarul salariatilor unitatii sau, dupa caz, ai subunitatii, compartimentului sau grupului de salariati in care s-a declansat conflictul de interese.
Nota AvocatNet: articolul a aparut in numarul 9/2008 al revistei Tribuna Economica.
Comentarii articol (2)