Versiunea actualizata cuprinde modificarile aduse de:
- Legea nr. 102/2006
- O.G. nr. 45/2007 publicata in Monitorul Oficial nr. 598 din 30.08.2007
- Legea nr. 42/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 246 din 28.03.2008.
Aceasta reglementare are un caracter urgent, avand in vedere respectarea termenului de aderare a Romaniei la structurile Uniunii Europene, asigurarea conditiilor egale de desfasurare a activitatii operatorilor de transport rutier romani si straini pe teritoriul Romaniei, precum si sanctionarea nediscriminatorie in mod eficient a celor care nu respecta conditiile referitoare la accesul la activitatea de transport rutier, asa cum sunt acestea prevazute de reglementarile europene.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta constituie cadrul general pentru organizarea, efectuarea si asigurarea desfasurarii transporturilor rutiere de marfuri si de persoane, precum si a activitatilor conexe acestora pe teritoriul Romaniei, in conditii de siguranta si calitate, cu respectarea principiilor liberei concurente, garantarea accesului liber si nediscriminatoriu la piata transportului rutier si a masurilor de protectie a mediului inconjurator, a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice si pentru satisfacerea necesitatilor economiei nationale si nevoilor de aparare ale tarii.
(2) Activitatile de transport rutier, precum si activitatile conexe acestora se desfasoara astfel incat sa fie respectate reglementarile in vigoare privind conditiile de lucru, de exploatare a vehiculelor rutiere si de utilizare a infrastructurii rutiere, precum si conditiile privind siguranta circulatiei.
(3) In toate raporturile generate de activitatea de transport rutier si de activitatile conexe acesteia, protectia vietii umane si a mediului este prioritara.
Art. 2. - Prevederile prezentei ordonante de urgenta privind accesul la activitatea de transport nu se aplica transporturilor rutiere efectuate cu:
a) vehicule rutiere destinate transportului de marfuri, a caror masa totala maxima autorizata, inclusiv remorca sau semiremorca, nu depaseste 3,5 tone;
b) autovehicule rutiere destinate transportului de persoane, care, prin constructie si echipare, sunt destinate sa transporte maximum 9 persoane, inclusiv conducatorul auto;
c) vehicule rutiere apartinand institutiilor din sistemul national de aparare;
d) vehicule rutiere utilizate pentru transporturi postale care sunt efectuate in cadrul unui serviciu public;
e) vehicule rutiere care transporta medicamente, produse si echipamente medicale necesare interventiilor in caz de catastrofe si calamitati;
f) vehicule rutiere speciale destinate serviciilor medicale de urgenta;
g) vehicule rutiere special amenajate care le fac improprii pentru transportul marfurilor;
h) vehicule rutiere care transporta vehicule avariate sau defecte;
i) vehicule rutiere supuse testelor rutiere in vederea perfectionarii tehnice;
j) vehicule rutiere speciale utilizate pentru servicii funerare;
k) tractoare utilizate exclusiv pentru lucrari agricole si forestiere;
l) vehicule istorice.
Art. 21. - Transportul public local se reglementeaza prin legi speciale.
_______________
Nota AvocatNet.ro:
- Textul integral al OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere vi-l prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (4)