Cu toate ca Saptamana Patimilor inca nu a inceput, romanii patimesc in fiecare zi de pe urma instabilitatii legislative. Noile masuri privind modalitatea de numire in magistratura si acordarea tichetelor-cadou pentru bugetari (re)confirma inconsecventa alesilor nostri.
"Pomana electorala" cu tichete-cadou
Inca de saptamana trecuta, personalul din institutiile bugetare afla ca nu va mai primi tichete-cadou. Masura a fost luata prin
OUG nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar.
Doua tipuri de argumente au primit cei direct afectati: reducerea cheltuielilor publice pentru 2008, prin insusi scopul actului normativ, si al doilea, ca Executivul nu face "pomeni electorale", potrivit declaratiilor inaltilor oficiali din Guvern.
Impactul negativ al tichetelor-cadou asupra bugetului a durat doar o saptamana, Guvernul adoptand
o noua ordonanta de urgenta care prevede ca personalul bugetar va primi, totusi, tichetele-cadou, in limita bugetelor proprii ale autoritatilor si institutiilor publice (ordonanta de urgenta nu a fost publicata inca in Monitorul oficial)
Guvernul subliniaza, intr-un comunicat de presa, ca a avut in vedere "faptul ca in bugetele aprobate pe anul in curs exista sume prevazute pentru acordarea tichetelor cadou". Se pare ca Executivul nu a luat in calcul aceasta situatie, inainte de adoptarea OUG nr. 37/2008.
Parlamentul DA, Guvernul BA
Prin
Legea nr. 97/2008 de aprobare a
Ordonantei de urgenta nr. 100/2007 privind modificarea unor acte normative din domeniul justitiei, Parlamentul a dat posibilitatea avocatilor, notarilor publici, consilierilor juridici si profesorilor de specialitate juridica, cu o vechime de 10 ani in profesie, de a fi
numiti in magistratura, la cerere, pe baza de interviu.
Miercuri, la numai o zi dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii nr. 97/2008,
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a stabilit ca judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 10 ani, care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, vor putea reveni in functii numai pe baza de concurs, si nu pe baza de interviu, asa cum prevedea Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Guvernul nu face nicio referire la Legea nr. 97/2008, dar anunta, totusi, intr-un comunicat de presa, ca "prin eliminarea interviului ca modalitate de intrare in magistratura, ordonanta de urgenta instituie criterii obiective de evaluare a capacitatii profesionale a viitorilor magistrati".
Cu siguranta, publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ adoptat miercuri de Guvern, va lamuri daca numirea pe baza de interviu va fi eliminata in totalitate si vom sti, astfel, daca Executivul a avut sau nu in vedere si Legea nr. 97/2008.
2 sau 3 zile nelucratoare in plus, pe an?
Tot saptamana aceasta, am aflat ca Presedintele a cerut
reexaminarea unei legi pentru modificarea Codului Muncii, adoptata recent de Parlament, prin care se introduceau alte doua zile nelucratoare: prima si a doua zi de Rusalii.
Presedintele a fost de acord, insa, a propus introducerea unei a treia zi, ca sarbatoare legala: 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului.
In maniera in care decurge procedura parlamentara, mai mult ca sigur ca angajatii vor beneficia de aceste trei zile abia anul viitor, desigur, in eventualitatea in care legea va fi adoptata in forma propusa de presedintele Basescu.
Comentarii articol (0)