„Hotararea pe care am adoptat-o astazi (n.r. miercuri) este aprobata in baza Ordonantei Guvernului 17 din acest an, prin care stabilim ca intr-un an de zile se pot acorda doua prime de stabilitate pentru cei care lucreaza in sectorul sanitar. O prima de stabilitate se acorda pana la sfarsitul semestrului I, deci pana la 30 iunie, iar cea de a doua pana la 31 decembrie”, a declarat ministrul sanatatii publice, Eugen Nicolaescu.
Cuantumul primei de stabilitate este egal cu nivelul salariului de baza minim corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale. Daca personalul are un singur nivel de salarizare, cuantumul este nivelul acelei functii.
De aceasta prima beneficiaza personalul care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca sau care are raport de serviciu pe durata nedeterminata, ori perioada determinata, asa cum prevede Codul Muncii. De asemenea, medicii care au si statut de cadre didactice si care desfasoara activitate integrata in baza unui contract individual de munca vor primi aceasta prima.
„Avem o noutate, in sensul in care de prima de stabilitate beneficiaza si persoanele care se afla in concediu de maternitate sau se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca”, a afirmat Eugen Nicolaescu.
Totodata, hotararea prevede ca personalul incadrat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, avand norma de baza la o alta unitate sanitara, beneficiaza de prima de stabilitate de la unitatea de baza unde are norma de baza.
Insa, medicii care desfasoara activitate exclusiv in regim de garda, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, nu beneficiaza de prima de stabilitate.
De asemenea, prin acest act normativ se stabileste si obligatia de restituire a primei de stabilitate pentru persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza din motive imputabile acestora, proportional cu perioada nelucrata din respectivul an calendaristic.
Comentarii articol (0)