Ultima modificare a acestor formulare a avut loc nu mai departe de 1 aprilie, modificare care a starnit serioase controverse care nu s-au stins nici pana astazi, ba chiar au fost alimentate de noile modificari impuse de Ministerul Sanatatii.
Noul formular se refera la spatiul destinat codului numeric personal. S-au mai adaugat niste casute pentru a putea fi identificate si persoanele din alte tari europene, ID-ul lor fiind mai lung decat CNP-ul roman.
Pe de alta parte, acum se spune clar ca prescrierea medicamentelor se va face pe baza denumirii comerciale si nu in functie de denumirea comuna internationala.
Insa, cea mai importanta prevedere din noul formular este ca medicul care prescrie o reteta este obligat sa semneze pe verso-ul retetei mentiunea ca "bolnavul este de acord cu inlocuirea medicamentelor de catre farmacist".
Acord privind inlocuirea
"In conditile in care pacientul se duce la farmacie si nu isi gaseste medicamentul prescris de medic, de comun acord cu acesta, inainte de a pleca de la cabinet, medicul ii scrie pe reteta ca se poate schimba medicamentul, dar cu unul mai ieftin”.
“Scopul nostru a fost ca in momentul cand un pacient paraseste cabinetul sa stie absolut tot ce se intampla vizavi de tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze, ca exista un medicament mai scump si altul mai ieftin si il alege pe cel pe care il doreste", spune la BBC presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.
Farmacistii spun insa ca prin acesta modificare se revine practic aproape la forma de prescriere a retetelor de dinainte de 1 aprilie, deoarece modificarile impuse de minister dupa aceasta data nu au facut decat sa puna pe drumuri pacientul.
Concret, de la 1 aprilie, medicul prescrie o reteta cu un medicament. Pacientul merge la farmacie, dar farmacia nu are medicamentul prescris.
Farmacistul nu are voie sa-i dea un alt medicament asa ca pacientul trebuie sa se intoarca la medicul de familie, acesta sa-i refaca reteta sau sa faca mentiunea ca bolnavul este de acord si cu un alt medicament.
Prin instituirea obligatiei pentru medic de a scrie pe reteta, inca de la inceput acest lucru, s-ar evita astfel timpul pierdut de pacient intre farmacie si medic, spune domnul Ciurchea.
Prescrierea medicamentelor
Ramane insa o controversa puternica legata de modul de prescriere a medicamentelor. Mai exact, de la 1 aprilie medicii sunt obligati sa prescrie medicamentele pe baza denumirii comerciale, adica asa cum se gaseste medicamentul in farmacii, si nu
dupa denumirea comuna internationala, adica dupa numele substantei active care se regaseste in medicament.
Farmacistii si reprezentantii Ministerului Sanatatii se acuza reciproc de interese obscure.
Vicepresedinta Colegiului farmacistilor Clara Popescu spune ca de la introducerea denumirii comerciale a crescut semnificativ vanzarea la medicamentele scumpe, la recomandarea medicilor.
"S-au facut presiuni ca sa se introduca denumirea comerciala pentru ca sunt firme care au medicamente pe care trebuie sa si le vanda”.
“Puteau sa le vanda si inainte, dar nu obligatoriu. Ganditi-va... Daca eu scriu denumirea comuna internationala, pacientul se duce la farmacie, si daca are bani spune sa i se dea cel mai scump medicament, pentru ca poate suporta diferenta”.
“Pe cand un om care n-are bani, avand reteta dupa denumirea comuna internationala vine la farmacie si cere un medicament mai ieftin. Nu e corect sa-l obligi tu, ca medic, sa ia doar un anumit medicament”, spune Clara Popescu.
De cealalta parte insa, presedintele Casei de Asigurari, Vasile Ciurchea, spune ca farmacistii sunt nemultumiti pentru ca odata pacientul venit cu o reteta pe care scrie medicametul dupa denumirea de la raft, nu mai pot sa-i recomande un alt medicament, posibil mai scump, pe motiv ca nu au in stoc produsul solicitat.
Comentarii articol (1)