Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera necesara organizarea unei dezbateri publice privind modificarea legii avortului, informeaza Mediafax.
"Poate ca ar trebui sa facem o modificare legislativa, in sensul de a se permite legal interventia medicului, in sensul de a intrerupe o sarcina, chiar daca ajunge o forma foarte evoluata, in care fatul poate fi viabil. Ar trebui facuta o dezbatere publica, sa vedem ce zic si cetatenii Romaniei, ce zic Biserica, politicienii. Toti la un loc trebuie sa participam, sa gasim o solutie. Dar aceasta latura de modificare legislativa trebuie sa fie parte a societatii romanesti, nu a unuia sau altuia", a sustinut Nicolaescu, citat de Mediafax.
Declaratiile ministrului sunt facute in contextul in care o fetita in varsta de numai 11 ani a ramas insarcinata dupa ce a fost violata de unchiul ei. Acest caz este unul exceptional, nefiind intalnita pana acum o speta similara.
In prima instanta, Comisia de Etica si Deontologie Medicala a spitalului din Piatra Neamt a considerat a fi indicata intreruperea sarcinii.
Ulterior, medicii de la maternitatea Cuza-Voda din Iasi, au hotarat ca avortul sa nu fie facut, din moment ce sarcina fetei implinise patru luni. De altfel, decizia medicilor din Iasi se bazeaza strict pe natura legala a circumstantelor, respectand prevederile legislatiei penale in vigoare, fiind, in acelasi timp, o decizie definitiva.
In opinia medicilor din Iasi, solutia cea mai buna ar fi fost efectuarea unui avort terapeutic, insa pentru a se definitiva aceasta varianta, nu exista un temei legal. Viata fetitei nu este pusa in pericol astfel incat sa capete prioritate in fata fatului, iar sarcina ei este avansata.
Pe de alta parte, conform
art. 190 din Codul penal, daca varsta sarcinii a depasit 16 saptamani, intreruperea cursului sarcinii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amenda, iar daca prin aceasta interventie s-a cauzat femeii insarcinate o vatamare corporala grava, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Comentarii articol (1)