Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 815.829 miliarde lei, in scadere cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de 2004. Ponderea mai mica a veniturilor bugetare este explicata de Executiv prin masurile de reducere a fiscalitatii programate pentru 1 ianuarie 2005.
In cifre absolute, Produsul Intern Brut prognozat pentru anul viitor se ridica la 2.615.000 miliarde lei. Astfel, noul proiect de buget cuprinde unele schimbari ale indicatorilor fata de anunturile precedente. Tinta de inflatie a fost modificata in crestere cu un punct procentual, de la 6% la 7%, calculata pentru perioada decembrie 2004 - decembrie 2005. In acelasi timp, nivelul estimat al deficitului de cont curent este de 5,4% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai ridicat fata de cel stabilit in acordul cu Fondul Monetar International.
Totodata, Executivul a avut in vedere o crestere economica cu 0,1 puncte procentuale mai mare decat reiesea din calculele initiale.
IMPOZITE. Astfel, impozitul pe profit va fi diminuat cu 6 puncte procentuale, pana la 19%, iar impozitarea veniturilor se va realiza in trei paliere, cu o serie de modificari privind cotele aplicate. Cota minima de impozitare a veniturilor va fi redusa la 14%, de la 18% in prezent, iar rata maxima de impozit se va situa la 38%, cu doua procente sub nivelul actual. Bugetul pe anul viitor a fost construit pornind de la un curs mediu de schimb de circa 35.150 lei pentru un dolar si 42.550 lei/euro.
CHELTUIELI. Totodata, cheltuielile programate a fi facute in cursul anului viitor se cifreaza la 855.851 miliarde lei. In privinta arieratelor, Ministerul Finantelor Publice estimeaza o scadere a acestora cu 6-7% in 2005, o data cu finalizarea privatizarii in domeniul energetic. Ministrul Finantelor a mai explicat ca deficitul bugetar va reprezenta principala ancora in demersul de scadere a ratei inflatiei.
Comentarii articol (0)