avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inflatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inflatie

Buna ziua .. cum se calculeaza indicele de inflatie la o suma datorata incepand cu anul 2005 ?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 12:59, 10 Octombrie 2008
Adresati-va Institutului National de Statistica.
Rata anuala a inflatiei (sau rata inflatiei la sfarsitul anului, fiind numita si rata inflatiei decembrie an curent/decembrie an precedent) este, conform metodologiei europene, rezultatul produsului (inmultirii) celor 12 indici de preturi de consum (IPC) lunari cu baza in lant raportati la 100 (ianuarie/decembrie x februarie/ianuarie x ... x noiembrie/octombrie x decembrie/noiembrie).

Din produsul obtinut - si exprimat in procente - se scade 100. Datorita modului de calcul, rata anuala a inflatiei ne arata, luna de luna - pe parcursul unui an - modificarile de preturi: cresteri sau scaderi. Dupa 12 luni, putem sa aflam "cu cat au crescut sau au scazut preturile bunurilor si serviciilor de consum ale populatiei".

Asa s-a calculat rata anuala a inflatiei (decembrie 2006/decembrie 2005) de 4,87%, respectiv rata anuala a inflatiei ianuarie 2007/ianuarie 2006 de 4,01%.

Doua rate diferite: medie si anuala

Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre Banca Nationala a Romaniei ca obiectiv (target) pentru tintirea inflatiei. De mentionat ca toate bancile centrale procedeaza la fel. De asemenea, rata anuala a inflatiei este folosita la fundamentarea politicilor sociale, economice, bugetare, fiscale.

Practica ne arata ca persista confuzia dintre rata anuala a inflatiei si rata medie anuala a inflatiei, desi cele doua rate sunt diferite. Rata medie anuala a inflatiei, spre deosebire de rata anuala a inflatiei, ne comunica cresterea medie a preturilor bunurilor si serviciilor de consum ale populatiei in anul de referinta fata de anul precedent.

Rata medie anuala a inflatiei are un alt mod de determinare. Conform aceleiasi metodologii europene, se calculeaza ca un raport (exprimat procentual) intre indicele mediu al preturilor din anul de referinta si cel al anului precedent, din care se scade 100. La randul lor, indicii medii ai preturilor din cei doi ani se determina ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an in parte, calculati fata de aceeasi baza, si anume, luna octombrie 1990 = 100, momentul liberalizarii preturilor.

Rata medie anuala a inflatiei reflecta tendinta si stabilitatea preturilor bunurilor si serviciilor de consum ale populatiei. In Romania, incepand cu anul 2000, s-a inregistrat un proces continuu de dezinflatie, rata medie anuala a inflatiei scazand, an de an, de la 45,7% pana la 6,56% in anul 2006.
Rata medie anuala a inflatiei reprezinta totodata unul dintre indicatorii de convergenta nominala: stabilitatea preturilor. Indicator luat in calcul, potrivit criteriilor de la Maastricht, in procesul de trecere la euro. Pentru atingerea acestui obiectiv, cerinta este ca rata medie anuala a inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor mai performante trei tari membre ale Uniunii Europene.

Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, a subliniat, cu ocazia fiecarei prezentari trimestriale a Raportului asupra inflatiei, ca Romania prin INS calculeaza, in baza acelorasi metodologii europene, cele doua rate anuale ale inflatiei, ambele fiind oficiale si fiind transmise la EUROSTAT, fiecare dintre acestea masurand insa evolutia preturilor fata de perioade diferite, si anume: rata anuala a inflatiei releva dupa 12 luni cu cat au crescut preturile, iar rata medie anuala a inflatiei masoara cresterea medie a preturilor dintr-un an fata de media preturilor din anul precedent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indicele preturilor de consum inseamna indicele de inflatie? Radamante Radamante 1.In hotararile judecatoresti se precizeaza ca sumele vor fi actualizate cu indicele de inflatie . 2.In OUG nr. 71/2009 -3) Sumele prevazute la alin. (1) si ... (vezi toată discuția)
Inflatie mcteo mcteo imi spune cineva cum se calculeaza rata inflatiei? de exemplu: in 2008 am incasat 1 miliard de lei - in urma inflatiei cat ar trebui sa incasez acum? la fel ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 indice inflatie liniuta liniuta Va rog daca stie sa-mi spuna cineva un teren evaluat in urma unei expertizate si evaluat in ian 2006 la 250.000 RON - referitor la aceasta suma cum se poate ... (vezi toată discuția)