Acest document ar trebui sa stabileasca relatiile comerciale dintre cele doua parti, iar pentru cumparatori ar urma sa fie o garantie ca preturile produselor de pe rafturile hipermarketurilor nu sunt umflate artificial prin diferite taxe.
Textul mai trebuie avizat de Consiliul Concurentei, a anuntat ministrul Agriculturii.
Dupa ce au iesit de la negocierile intermediate de Ministerul Agriculturii, reprezentantii celor doua parti au declarat ca preturile unor produse din supermareketui ar trebui sa scada in viitor, dupa semnarea ghidului de bune practici.
Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a precizat de altfel ca reducerea preturilor se poate face doar impreuna cu retailerii.
Documentul va fi semnat miercurea viitoare si va intra in vigoare dupa ce va primi aprobarea Consiliul Concurentei.
Conform producatorilor, o intelegere importanta la care s-a ajuns cu reprezentantii supermarketurilor sunt asa-numitele "taxe" percepute de marile magazine.
“Acele taxe, la ora actuala, nu mai constituie un criteriu de incheiere a unui contract cu o retea de retail”.
“Acele taxe raman pentru cei care doresc sa le ia. Faptul ca e refuzata plata acelor taxe nu poate sa duca la incetarea colaborarii cu reteaua de retail. Deci acea problema a taxelor a fost rezolvata”.
“In mod normal, vor putea sa gaseasca produse mai ieftine nu numai in alte magazine, ci banuiesc ca intr-un termen destul de scurt chiar in retelele mari de retail, in clipa in care se va intelege ca taxele practic maresc pretul, nu-l micsoreaza”, spune presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
In opina lui Sorin Minea efectele semnarii acestui acord ar trebui sa se simta peste aproximativ doua luni.
O alta prevedere importanta pentru producatori este faptul ca reatilerii s-au obligat sa plateasca penalitati pentru intarzieri in realizarea platilor, similare cu cele platite de furnizori in situatii de intarziere la livrarea marfurilor.
Tot cu referire la unele taxe practicate de marile magazine, proiectul de cod mentioneaza ca distribuitorul nu poate fi obligat sa contribuie la costurile de deschidere a unui nou magazin, la cele legate de cresterea suprafetei de vanzare, amenajari si renovari.
Documentul care stabileste bunele practici este un "gentlemen's agreement" si nu va contine sanctiuni.
"Codul de bune practici nu este o lege. Este doar un cod de colaborare”.
“Nu pot sa solicit ca acest cod de bune practici sa devina o lege. O lege nu poate sa cuprinda toate clauzele pe care le are codul”.
“Mingea nu ne mai apartine noua. Apartine Guvernului sau Camerei Deputatilor”, mai spune Sorin Minea.
De partea cealalta, cei de la supermarketuri spun ca ghidul nu inseamna o infrangere pentru ei.
Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a inceput in martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive cu efecte asupra preturilor la raft.
Comentarii articol (0)