avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Practica NON comerciala Lant Hipermarket, poate fi ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Practica NON comerciala Lant Hipermarket, poate fi sesizat consiliul concurentei sau ce solutii ar fi ?

Buna ziua, sper ca am ales categoria corecta.

Speta:

Firma "X" srl este furnizor de la deschiderea unui lant de Hipermarket-uri "A" din 2006 cu o gama de 10 produce foarte ieftine dar cu un rulaj cantitativ mare, chiar la cererea lui A ( in perioada respectiva Guvernul incepuse o campanie cu produse "Fabricate in Romania" ).

In perioada 2006 - 2013 Hipermarketul A a ajuns la un numar de cca 9 magazine deschise unde se comercializa marfa Firmei X.

Firmei X, pe langa comisionul stabilit contractual, i-sa impus si plata unei taxe fixe de cca 1000 Euro pentru fiecare magazin nou deschis, comercial era acceptabil, avand in vedere ca se deschidea cca 1 magazin / an, X ramanand totusi si cu u profit in urma acestei tranzactii.

la sfarsitul lui 2013, X este chemat de A si i se comunica ca au fost prelate inca 21 de noi magazine ( de la un alt retailer ) si va trebui incepand cu 2014 sa plateasca taxa de deschidere de noi magazine x 21 intr-o perioada de 6 luni, in caz contrar va fi delistat si i se va inceta contractul de furnizare de produse.

Dupa cateva runde de negocieri ( deoarece suma depasea cu mult vanzarile anuale ale produselui lui X in magazinele lui A, iar suma era posibil de amortizat doar pe parcursul a min 4 ani) se stabileste ca suma respectiva sa fie platita in 2 ani in loc de 6 luni, prin compensare.

In toamna anului 2015 se inchide aceasta suma ( X a produs si livrat timp de 2 ani catre A, iar A a compensat platile cu taxa ceruta, fara a-i plati lui X nici un ban ), dupa ultima compensare X continua sa livreze produse la cererea lui A inca timp de 2-3 luni, sume care partial au fost incasate de catre X.

La inceputul lunii februarie 2016, A ii comunica lui X ca a fost delistata gama lui de produse deoarece se restrange numarul de furnizori.

In fapt - pe parcursul colaborarii X a avut produse concurente si de la alti furnizori, ramanand insa ca si preturi in gama "First Price - pretul cel mai mic" , politica de preturi dealtfel incurajata de A. Incapand din 2015, insa, A a introdus brandul propriu de produse - fabricat in Franta, la preturi si de 10 ori mai mari, comunicand verbal prin persoana responsabila de achizitii, ca ei sunt interesati sa-si comercializeze brandul propriu nu sa mai continue colaborarea cu X ( sau alti furnizori pt aceasta gama de produse ) !

Cu alte cuvinte, intr-un final A a luat de la X taxa de cca 21000 Euro pt listarea in ultimile 21 magazine deschise ( suplimentar celor cca 9000 Euro in perioada 2006-2014), iar cand s-a vazut cu suma incasata si cand a vazut oportunitatea creeri si comercializarii unui brand propriu pe banii lui X, i-a reziliat contractul acestuia, aducandu-l pe X in pragul falimentului, iar pe lucratorii acestuia concedierea.

Consider acest lucru ca fiind o practica ne-comerciala a lui A, si vreau sa stiu ce posibilitati ar fi pentru recuperarea banilor pe produse, oprite si compensate de X sunb forma de taxa deschidere noi magazine (21000 Euro in perioada 2014-2016).

... acest lucru este sub incidenta si a Consiliului Concurentei ?

... ce sanse sunt intr-o instanta comerciala ( pe langa dezavantajul ca dureaza foarte mult ) ?

Cu stima,

Valentin




Alte discuții în legătură

Pot fi solicitate bugetele de marketing acordate retailerului la delistarea unui furnizor BG BG Exista un act normativ in baza caruia pot fi solicitate bugetele(de deschidere magazin, de listare artricole, etc) acordate unui retailer in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Contabilitate si fiscalitate julietamihaila julietamihaila Buna seara. Firma pentru care lucrez, a primit o factura de la un furnizor care premiaza firma cu suma de 186 lei cu TVA pentru ca vinde in magazin toata gama ... (vezi toată discuția)
Ecommerce drept de reseller anamotti anamotti buna ziua m ar interesa foarte tare sa aflu care este procedura legala ce trebuie uramata pentru a detine dreptul de comercializare de produse ale unor ... (vezi toată discuția)