Prin Ordonanta de urgenta nr. 90/2008 publicata in Monitorul Oficial parte I nr. 481 din data de 30.06.2008, se reglementeaza auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, intocmite potrivit legii contabilitatii si reglementarilor contabile aplicabile.
Dupa intrarea in vigoare a prezentei OUG toate referirile la "audit financiar" existente in legislatia emisa anterior se vor citi ca referiri la "audit statutar". In mod corespunzator, persoanele care au dobandit calitatea de auditor financiar si care sunt autorizate pentru exercitatea acestei profesii in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 75/1999, republicata, cu modificarile ulterioare, sunt considerate ca fiind auditori statutari, respectiv firme de audit aprobati/autorizati (aprobate/autorizate) in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Autoritatea competenta responsabila pentru autorizarea auditorilor statutari si a firmelor de audit este Camera Auditorilor Financiari din Romania. Responsabilitatea finala pentru aprobarea auditorilor statutari si a firmelor de audit revine organismului de supraveghere publica.
Camera poate autoriza ca auditori statutari doar
persoanele fizice care indeplinesc cumulativ cel putin urmatoarele
conditii:
- au o buna reputatie.
- au absolvit o institutie de invatamant economic superior sau un nivel echivalent
- au urmat un curs de instruire teoretica;
- au efectuat un stagiu de pregatire practica
- au promovat examenul de competenta profesionala, organizat sau recunoscut de autoritatea competenta pentru autorizarea auditorilor statutari si a firmelor de audit.
Camera poate autoriza ca
firme de audit doar entitatile care indeplinesc cumulativ urmatoarele
conditii:
- persoanele fizice care efectueaza auditul statutar in numele firmei de audit trebuie sa fie autorizate
- majoritate a drepturilor de vot in firma de audit trebuie sa fie detinuta de firme de audit care sunt autorizate in oricare dintre
statele membre sau de persoane fizice autorizate in oricare alt stat membru
- o majoritate a membrilor organului administrativ sau de conducere al firmei de audit, dar nu mai mult de 75%, trebuie sa fie reprezentata de firme de audit autorizate in oricare dintre statele membre sau de persoane fizice autorizate. In cazul in care un astfel de organ administrativ sau de conducere nu are mai mult de 2 membri, unul dintre acestia trebuie sa indeplineasca cel putin conditiile mentionate in prezentul articol;
- firma de audit trebuie sa aiba o buna reputatie.
Prezenta Ordonanta prevede infiintarea Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar. Acest consiliul functioneaza pe langa Ministerul Economiei si Finantelor pana la data de 31 decembrie 2008 si, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, pe langa Cancelaria Primului-Ministru.
Consiliul reprezinta autoritatea din cadrul sistemului de supraveghere publica care are responsabilitatea finala pentru supravegherea urmatoarelor activitati:
- aprobarea si inregistrarea auditorilor statutari si a firmelor de audit in Romania, potrivit prevederilor regulamentului emis in acest scop;
- adoptarea standardelor de etica si a sistemului de control intern al calitatii auditorilor statutari, a firmelor de audit si a activitatii de audit statutar;
- formarea profesionala continua;
- asigurarea calitatii si efectuarea de revizuiri pentru asigurarea calitatii;
- asigurarea sistemelor de investigatie si disciplina.
Comentarii articol (0)