Referitor la restituirea diferentelor de impozit pe venit ale persoanelor fizice aferente anului fiscal 2003, Compartimentul de Relatii Mass-Media va face cunoscute urmatoarele:
1. Modalitatea de restituire catre persoanele fizice a diferentelor de impozit pe venit aferente anului fiscal 2003
Preocupata sa-si orienteze activitatea in functie de necesitatile contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala doreste sa faciliteze procesul de restituire a diferentelor de impozit pe venit, contribuind totodata la economisirea timpului contribuabililor dedicat solutionarii aspectelor de ordin fiscal”, a declara domnul Neculae Plaiasu, Secretar de Stat, Presedintele ANAF. “In urma calculului impozitului anual datorat si stabilirii diferentelor de impozit fata de platile anticipate efectuate in cursul anului fiscal 2003, unitatile fiscale din aria de domiciliu a contribuabililor emit Decizii anuale de impunere, din care pot rezulta diferente de impozit de plata la buget, diferente de restituit contribuabililor sau nici un fel de diferenta.
In acest an si mai multi contribuabili vor beneficia de restituirea la domiciliu, prin mandat postal, a diferentelor de impozit pe venit. Contribuablii pentru care au rezultat diferenta de impozit stabilita in minus din Decizia de impunere anuala, mai mica de 1.500.000 lei, vor beneficia de acest sistem de restituire care ii scuteste de efectuarea unui drum la unitatea de trezorerie.”
In legatura cu modalitatea de restituire catre persoanele fizice a diferentelor de impozit pe venit aferente anului fiscal 2003, facem urmatoarele precizari:
a. Restituirea la domiciliul contribuabililor a diferentelor de impozit mai mici de 1.500.000 lei
Contribuabilii care au primit la domiciliul fiscal decizii anuale de impunere din care rezulta diferente de impozit de restituit mai mici de 1.500.000 lei, insotite de Documentul de restituire si (dupa caz, in situatia in care exista debite neachitate) de Instiintarea de compensare NU mai trebuie sa se deplaseze la administratia fiscala, pentru incasarea sumelor, aceasta efectuandu-se prin mandat postal.
Prin urmare, suma de restituit se achita persoanei la domiciliul acesteia de catre lucratorii postali, iar în cazul în care persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, ridicã banii de la oficiul postal.
Pentru informatii suplimentare privind restituirea diferentelor de impozit, contribuabilii pot contacta Serviciul de asistenta a contribuabililor la numarul de telefon inscris pe Documentul de restituire anexat la decizia anuala de impunere.
b. Restituirea diferentelor de impozit mai mari de 1.500.000 lei
Contribuabililor carora li s-au stabilit diferente de impozit de restituit mai mari de 1.500.000 lei, primesc odata cu Decizia de impunere anuala si Instiintarea de restituire in care se comunica suma care se cuvine a le fi restituita, precum si Instiintarea de compensare (dupa caz, in situatia in care exista debite neachitate).
Sumele de restituit se achita contribuabililor fie in numerar, fie prin virament in contul bancar comunicat de acestia.
Dupa primirea Instiintarii de restituire, contribuabilul trebuie sa contacteze organul fiscal (persoana si numarul de telefon sunt indicate in instiintare), pentru a stabili modalitatea de restituire.
#PAGEBREAK#
b.1. Restituirea in numerar
In cazul in care, contribuabilul a optat pentru restituirea diferentelor de impozit in numerar, acestuia i se va comunica de catre persoana de contact si data programata pentru efectuarea restituirii.
Recomandam contribuabililor sa se prezinte la unitatile de trezorerie la data programata, deoarece programarile au in vedere o repartizare zilnica, ritmica si liniara a acestora, in functie de numarul de persoane care pot fi deservite la ghisee. In acest mod, se urmareste evitarea aglomeratiei si a momentelor de blocare a activitatii unitatilor de trezorerie pe parcursul procesului de restituire a diferentelor de impozit pe venit.
Totodata, respectand data programata, contribuabilii vor evita efectuarea de drumuri suplimentare pentru incasarea sumelor cuvenite. Aceste drumuri suplimentare se datoreaza faptului ca unitatilor de trezorerie le sunt alocate anumite sume pentru efectuarea platilor catre contribuabili intr-o singura zi, iar aceste sume sunt corelate cu programarile facute pentru ziua respectiva. In cazul in care contribuabilii se prezinta la unitatea de trezorerie la alta data decat data programata (inainte sau dupa aceasta), unitatii ii este necesara o confirmare a platii - care se da de catre organul fiscal. Pentru aceasta, contribuabilii trebuie sa se prezinte mai intai la unitatea fiscala de domiciliu (pentru confirmarea sumelor cuvenite) si abia dupa aceea la unitatea de trezorerie (pentru incasarea acestora.)
b.2. Restituirea prin cont bancar
Diferentele de impozit pe venit se pot restitui prin virament in contul bancar (inclusiv in contul de CARD) al contribuabilului. Conditia necesara pentru aplicarea acestei modalitati de restituire este ca datele privind banca si numarul contului bancar sau ale contului de CARD in care contribuabilul doreste sa se efectueze viramentul sa fie comunicate organului fiscal - persoanei indicate pe Instiintarea de restituire.
• Data limita pana la care se efectueaza restituirea diferentelor de impozit pe venit
Sumele de restituit reprezentand diferente de impozit pe venit rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice se restituie in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere anuala.
• Situatia in care administratia fiscala datoreaza dobanzi asupra sumelor de restituit
Pentru diferentele de impozit pe venit de restituit contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor.
Mentionam ca, in situatia in care contribuabilul nu a respectat programarea comunicata de organul fiscal sau nu a ridicat banii transmisi prin mandat postal, acestia ii stau la dispozitie ulterior, oricand contribuabilul se prezinta la organul fiscal, pentru aceasta perioada nemaiavand dreptul de a solicita dobanzi.
#PAGEBREAK#
2. Date statistice
• Stadiul depunerii, pana in prezent, a declaratiilor de venit global
Fata de un numar estimat al contribuabililor de 3.194.255, pana in prezent au depus declaratii de venit global un numar de 3.041.213 contribuabili, reprezentand 95,21%.
• Stadiul emiterii si transmiterii la contribuabili a deciziilor anuale de impunere pentru diferentele de impozit aferente anului fiscal 2003
Pana in prezent au fost emise de unitatile fiscale teritoriale 2.847.496 decizii de impunere anuala, in urmatoarea structura :
- 254.636 decizii din care rezulta diferente de plata;
- 2.138.810 decizii din care rezulta diferente de restituit, din care : 1.520.300 decizii din care rezulta diferente de restituit mai mici de 1.500.000 lei ;
- 454.050 decizii din care nu rezulta diferente de impozit.
Totodata, se afla in curs de desfasurare, procesul de transmitere la domiciliul contribuabililor a deciziilor de impunere anuala, din care rezulta fie sume de restituit, fie
sume de plata, pe masura finalizarii operatiunilor de verificare a acestora.
In urma calculului impozitului anual si a diminuarii acestuia cu obligatiile privind platile anticipate datorate de contribuabili in cursul anului, au rezultat urmatoarele diferente de impozit aferente deciziilor de impunere anuala emise:
- 1.382,7 mld. lei reprezentand diferente de impozit de plata;
- 2.531,7 mld. lei reprezentand diferente de impozit de restituit.
Situatia deciziilor de impunere anula pe judete este prezentata in anexa.
3. Masuri ce vor fi intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in cazul nedepunerii de catre contribuabili a declaratiilor de venit global
În cazul nedepunerii declaratiei de venit global sau a declaratiilor speciale, organul fiscal va transmite contribuabilului o înstiintare, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, prin care îi va notifica depãsirea termenului legal de depunere a declaratiei.
Dacã, în termen de 15 zile de la data primirii înstiintãrii, contribuabilul nu depune declaratia, organul fiscal competent va stabili din oficiu obligatia de platã.
Potrivit prevederilor art.183 alin.(3) din Codul de procedura fiscala, in cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei.
Aceste dispozitii se completeaza cu dispozitiile legale referitoare la regimul juridic al contraventiilor.
Comentarii articol (0)