Prin Ordinul nr. 8/2008, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat noi Norme privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Ordinul a fost fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008 .
Ordinul CSA nr. 8/2008 abroga Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 11/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 686 din 9 octombrie 2007.
Momentul inceperii raspunderii asiguratorului
Una dintre cele mai importante modificari se refera la momentul inceperii raspunderii asiguratorului RCA. Astfel, conform noilor reglementari, r
aspunderea asiguratorului RCA incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare (spre deosebire de norma anterioara care prevede ca raspunderea incepe din momentul platii primei de asigurare si al eliberarii documentului), dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a asigurarii, inscrisa in document, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a perioadei de asigurare anterioare.
Pentru
persoanele care nu au o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii, raspunderea asiguratorului incepe dupa 48 de ore de la expirarea zilei in care s-a eliberat documentul de asigurare.
Totodata,
pentru vehiculele comercializate care urmeaza a fi inmatriculate sau inregistrate, raspunderea asiguratorului incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/ inregistrarii vehiculului.
De asemenea,
in cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorie RCA valabila, aceasta asigurare ramane in vigoare pana la data dobandirii calitatii de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului. In cazul in care noul proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele sau, aceasta va fi considerate valabila chiar daca nu s-a efectuat procedura de inmatriculare/inregistrare pe numele sau.
Contractul de asigurare
Un vehicul este asigurat in momentul in care proprietarul sau utilizatorul acestuia are incheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
Conform articolului 16 din ordinului CSA nr.8/2008 , la incheierea asigurarii obligatorii RCA pentru un vehicul aflat in evidenta autoritatii de inmatriculare sau, dupa caz, de inregistrare din Romania, asiguratorul este obligat sa emita asiguratului polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, denumita polita de asigurare RCA, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.
Polita de asigurare RCA trebuie sa contina in mod obligatoriu informatii despre: partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele de despagubire, prima de asigurare si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate.
De asemenea, in baza unui act aditional,
contractul de asigurare RCA poate cuprinde clauze suplimentare, in conditiile in care acestea nu reduc sau nu restrictioneaza drepturile unei parti prejudiciate, ce decurg din asigurarea obligatorie RCA, sau nu contravin prevederilor legale
Dovada existentei asigurarii obligatorii RCA, in cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate, o constituie:
— polita de asigurare RCA emisa de asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, precum si vigneta aplicata pe parbrizul vehiculului in loc vizibil din exterior pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania;
— documentul international de asigurare;
— documentele internationale de asigurare de raspundere civila a vehiculelor, eliberate de asiguratori RCA din strainatate, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in acestea, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene.
Asigurarea obligatorie RCA se incheie pe
perioada determinata:
- anual sau semestrial, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate, dupa caz;
- pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu, dupa caz, dar nu mai mult de 90 de zile;
- pe perioada inmatricularii/inregistrarii temporare, dar nu mai mult de 12 luni.
Limitele minime de despagubire
Limitele minime de despagubire sunt stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Ordinul CSA nr. 8/2008 prevede, pentru anul 2008, acelasi nivel pentru limitele de despagubire stabilit de normele de aplicare ale ordinului CSA nr. 11/2007. Totodata, Ordinul nr. 8/2008 a stabilit limitele minime de despagubire pentru anii 2009 si 2010.
Pentru
pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste astfel :
-pentru
anul 2008 la un nivel de cel putin
150.000 euro;
-pentru
anul 2009 la un nivel de cel putin
300.000 euro;
-pentru
anul 2010 la un nivel de cel putin
500.000 euro.
Pentru
vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste astfel :
-pentru
anul 2008, la un nivel de cel putin
750.000 euro;
-pentru
anul 2009, la un nivel de cel putin
1.500.000 euro;
-pentru
anul 2010, la un nivel de cel putin
2.500.000 euro.
In cazul in care in unul si acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciilor depaseste limitele de despagubire specificate in polita RCA, despagubirea va fi stabilita in functie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecarei persoane indreptatite la despagubire pentru prejudiciile suferite in acelasi accident.
__________________
Nota Avocatnet.ro:
- Ordinul CSA nr. 8/2008 poate fi vizualizat integral aici.
Comentarii articol (11)