Declaratia ii apartine ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si vine in replica la o cerere lansata duminica de patronatele din industria alimentara, care sustin ca aceasta masura ar fi singura care ar putea impiedica scumpiri in lant la alimente, ca urmare a cresterii tarifelor la gaze si energie.
Ministrul Vosganian spune, insa, ca efectul diminuarii TVA asupra pretului la alimente va fi zero pentru cetateni, in schimb va majora profitul producatorilor si comerciantilor.
“Aceasta presiune pe care unii producatori doresc sa o puna asupra noastra este, de fapt, un atac, o agresiune, la adresa consumatorilor romani”.
“Eu socotesc ca asemenea mesaje, intr-un moment cand Romania trebuie sa dea dovada de luciditate si sa ia masuri astfel incat sa absoarba socurile, o astfel de presiune asupra noastra – care este menita doar pe spinarea consumatorului roman sa sporeasca profiturile unora sau altora – mie nu mi se pare o solutie buna, nici economic si nici social”, spune ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian.
Tema scaderii TVA la alimente a provocat de mai mult timp dezbateri aprinse.
Argumentul principal al patronatelor este ca Romania, cu o taxa pe valoare adaugata de 19 la suta la alimente, depaseste cu mult alte tari ale Uniunii Europene: in majoritatea statelor, TVA este sub zece la suta.
In tabara scepticilor se da, insa, exemplul unor state europene in care - in ciuda unui TVA redus - au avut loc scumpiri repetate ale preturilor la alimente.
Tot scepticii tind sa dea dreptate guvernului, care nu crede ca reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata va duce la scaderea sau macar mentinerea preturilor la nivelul actual.
Analistul economic Ilie Serbanescu nu crede nici el ca masura ar rezolva ceva in Romania.
"La noi nu au obrazul public, ca sa ma exprim asa, incat sa zica ‘Daca dau mai putin la stat, hai sa reduc pretul’.
„La noi toti zic ‚Lasa sa mai intre si in buzunarul meu diferenta’. Poate in alta tara unde se tine la aceasta imagine publica”.
“In Romania actuala acestea sunt insa niste povesti "cu cocosul rosu", spune la BBC domnul Serbanescu.
Pozitia producatorilor
De cealalta parte, presedintele partonatelor din industria alimentara Romalimenta, Sorin Minea, se apara spunand ca nimeni nu mai face profit in Romania din vanzarea alimentelor, care s-au scumpit si risca sa se scumpeasca din cauza majorarii tarifelor la gaz, cu 12,5 la suta, la electricitate cu 4,4 la suta sau la carburanti, tot ca urmare a scumpirii pretului international al petrolului.
Reprezentantul Romalimenta pledeaza, deci, pentru scaderea TVA la toate produsele alimentare tocmai pentru a contracara efectele acestor scumpiri.
"Orice fel de reducere restrictiva, doar pe anumite grupe, a TVA poate sa duca doar la specula”.
“Insa argumentele ca reducerea TVA nu va duce la o reducere reala a pretului, ci doar la o imbogatire a patronilor, sunt amuzante din punctul nostru de vedere pentru, ca la ora actuala, vanzarea de alimente este in scadere continua”.
“Preturile sunt in crestere, iar in toamna va fi practic o explozie a acestor preturi", spune Sorin Minea.
Revenind, insa, in tabara celor care se opun reducerii TVA la alimente, acestia sustin ca - daca efectul de scadere a preturilor al acestei masuri este incert - in schimb e cert ca masura va lovi greu bugetul de stat - care va pierde venituri substantiale.
Aceasta in conditiile in care deja Romania cheltuie mai mult decat reuseste sa stranga intr-o perioada in care are nevoie de bani pentru reforme care ar reduce decalajele care o despart de alte membre ale Uniunii Europene.
Doua initiative politice, de aceasta data, privind reducerea TVA la alimente au fost lansate de PSD si Partidul Conservator.
Initiativa PSD de reducere a TVA la 5 procente pentru produsele de baza a trecut de Senat, iar guvernul a amenintat ca o va ataca la Curtea Constitutionala daca va fi adoptata.
Comentarii articol (0)