avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA la persoane fizice?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA la persoane fizice?

Am o rugaminte la Dumneavoastra , poate ma puteti lamuri.
Anul acesta in luna ianuarie am vandut un teren pe care l-am dobandit in 2002 .
valoarea tranzactiei a fost de 59.000 EUR , la aceasta tranzactie eu am platit doar 2% .
Azi am fost la un notar (mai am un teren de vanzare care costa 122.500 EUR) sa fac contract de vanzare . Acesta m-a intrebat daca am mai facut tranzactii acest an pentru ca daca DA atunci trebue sa platesc pe langa cei 2% si 19% pe taxa valoare adaugata si posibil si 16% pe profit.

Va rog frumos lamuriti-ma , ... nu mai inteleg nimic!#-o
Cel mai recent răspuns: Darius Bobic , Avocat 16:03, 14 Mai 2008
Orice livrare de terenuri construibile este supusa TVA, in conformitate cu art 141(2) lit f din codul fiscal:

Art. 141 (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil.


Insa trebuie avut in vedere ca persoanele impozabile dpdv al TVA sunt numai cele care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice, adica "activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate." Nu e nicio continuitate sa vinzi doua terenuri intr-un an.

Apoi, remarca ref 16% impozit e chiar ilara: sa platesti de doua ori impozit pe acelasi bun? Interesant!

Nu, nu cred ca trebuie sa platiti nici TVA nici impozit pe "profit", ci doar impozitul pe transfer. Cautati alt notar, multi sunt debusolati de cand cu modificarea codului fiscal.
Terenul meu in extrasul de carte funciara e trecut curti constructii , cum e ? scutit ori ba?
Nu cred ca ati inteles ideea - nu conteaza scutirea pentru ca nu intrati sub regimul TVA. In plus, nu conteaza ce scrie in CF, conteaza ce se vinde, iar daca vindeti teren, atunci numai el se ia in considerare.
theboss a scris:

Terenul meu in extrasul de carte funciara e trecut curti constructii , cum e ? scutit ori ba?


In baza declaraţiilor anuale de venit, se poate observa dacă o persoană fizică a făcut tranzacţii ce au caracter comercial.

Criteriul ar fi continuitatea acestui tip de vânzări. „La prima tranzacţie nu se plăteşte TVA, dar la următoarele da. În funcţie de numărul de tranzacţii se face o analiză de risc şi sunt selectate persoanele care vor fi controlate“, a spus şeful ANAF.

În scurt timp, Fiscul va avea o sursă suplimentară de cercetare a persoanelor fizice. Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat recent că va crea o bază de date în care notarii vor înregistra toate tranzacţiile imobiliare pe care le fac, aceste date urmând să fie publicate de Ministerul Finanţelor.

Scopul declarat al bazei de date a fost, iniţial, cunoaşterea valorilor reale de vânzare a imobilelor în vederea calmării pieţei. Apoi, ministrul a precizat că centralizarea datelor la Finanţe va servi eliminării evaziunii fiscale din piaţa imobiliară. Aşadar, această bază de date va fi folosită la stabilirea persoanelor fizice care vor fi vizate de controalele inspectorilor fiscali în vederea stabilirii plăţii TVA pe tranzacţii.

S- a mai spus că declaraţiile anuale de venit ale persoanelor fizice se vor corela cu cele ale notarilor şi se va observa dacă sunt corecte, „dacă au înregistrat tranzacţiile la administraţiile financiare, dacă au plătit impozitul şi TVA pentru tranzacţiile repetate mai mari de 35.000 de euro“.
este o noua moda in Bucuresti de a se face tranzactii imobiliare pe persoane fizica, sunt multi care construiesc pe persoana fizica si vand ca persoana fizica; intr-adevar se vor lua masuri in acest sens, pt ca deja s-a ajuns la urechile Fiscului; deci cel mai bine este sa fii perfect in legalitate.

Alte discuții în legătură

Tva vanzare teren + tva locuinta noua gabiliviu gabiliviu Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari: 1.trebuie sa platesc si Tva pentru ... (vezi toată discuția)
Tva pt. tranzactii imobiliare claudia_iulia claudia_iulia Buna seara! Ma puteti lamuri in legatura cu plata TVA pentru tranzactiile imobiliare? Matusa mea, pensionara, vinde un teren pe care il are de mai mult de 3 ... (vezi toată discuția)
Tva imobiliare deac sorina deac sorina buna ziua, as dori sa stiu ce se intampla daca nu te declari platitor de tva desi ai vandut imobile si ai trecut de 35000 euro?la vanzare platesti 24% la ... (vezi toată discuția)