avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva imobiliare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva imobiliare

buna ziua, as dori sa stiu ce se intampla daca nu te declari platitor de tva desi ai vandut imobile si ai trecut de 35000 euro?la vanzare platesti 24% la pretul de vanzare? se aplica amenzi pentru ca nu te-ai declarat?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: bestb , utilizator 09:54, 31 August 2010
mai exact, cate tranzactii ati efectuat? cand anume?
detaliati, va rog!
La art. 127 din CF se prevede:
(1)Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2)În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate
,

Din acest motiv al continuitatii va intreaba Danike :
" cate tranzactii ati efectuat?"

Incepand cu 01 ianuarie 2008 organele ANAF au inceput sa considere tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice ca fiind tranzactii cu TVA daca valoarea lor a depasit 35.000 euro si s-au efectuat intr-un an mai mult de 1 tranzactie ( la un momendat numarul era de 5 - vezi o adresa a unui director din MF, etc.)

S-a pornit de la analiza DECLARATIEI 208 intocmita de notarii publici odata cu autentificarea tranzactiilor imobiliare , declartie care se depune de catre notari la ANAF si asa mai departe...

Daca nu te-ai declarat platitor de TVA in conditiile in care te-ai fi incadrat in conditile impuse de codul fiscal consecintele sunt:
- se calculeaza TVA la tranzactiile efectiate ;
- ti se face decizie de impunere care este titlu executoriu;
- se mai caluleaza si majorari , acum dobanzi si penalitati,
la aceasta speta amenda ar trebui sa va fie cea mai mica grija.
RECTIFICARE:
momendat = moment dat.
Din experienta va spun ca cel mai bine ar fi sa va adunati toate actele, sa apelati la un contabil care sa va intocmeasca jurnalele din urma pentru ca, daca va solicita fiscul sa platiti tva , veti plati tva aplicat la valoarea tranzactiei. Daca va declarati din proprie initiativa, calculati tva din valoarea tranzactiei.
Exemplu : valoare tranzactie 100 lei.
La cererea fiscului veti plati ( 19 % sau 24 %) = 19 lei sau 24 lei (dupa caz)
Din proprie initiativa: veti plati : 15.97 lei (19%) sau 19.35 (24%).
Tineti cont ca tranzactiile cu teren neconstruibil (dovedit cu certificat de urbanism) nu sunt purtatoare de tva.

Va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pamant la vanzare terrax terrax Salut, un prieten a cumparat un pamant acu un an si l-a trecut pe mine (adica el a platit, eu sunt in acte) si vrea sa-l vanda, o sa ma trezesc eu cu ceva ... (vezi toată discuția)
Teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ? sorin1977 sorin1977 am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil ... (vezi toată discuția)
Tva persoane fizice pentru tranzactii imobiliare alexa888 alexa888 Buna ziua. In 2014 am incheiat 4 tranzactii imobiliare si am inceput-o pe cea de-a 5-a, ultima avand finalizarea in 2015. Suma totala a tranzactiilor a fost ... (vezi toată discuția)