avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ?

am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil situat in intravilan mai platesc sau nu tva ? in momentul vanzarii nu am solicitat certificat de urbanism dar in extrasul de carte funciara scrie arabil . eu stiu ca un teren este cunstruibil abia dupa ce e scos din circuitul agricol.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
sorin1977, utilizator
Cel mai recent răspuns: patrascu marcela , utilizator 10:03, 8 Februarie 2010
conform art. 141, alin 2, lit f), este scutita de TVA livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
(
6) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism.

asadar, trebuie vazut certificatul de urbanism in ce categorie se incadreaza terenul respectiv.
in momentul vanzarii nu am solicitat certificat de urbanism dar in extrasul de carte funciara scrie arabil
Potrivit art.141 alin.(2) litera f) din Codul fiscal, livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren, este scutita de taxa.
In cazul dvs., daca achizitia lor a avut loc cand nu erati platitor TVA, nu trebuie facuta ajustare.
In cazul in care terenul este construibil, se incadreaza la exceptii:
art.141 alin.(2) litera f) Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare
nu am inteles terenurile le am vandut in 2008 daca nu trebuie sa platesc de ce nu ? sau daca da de ce da ?
Si eu am o problema similara. In codul fiscal scrie ca dovada faptului ca terenul este construibil sau nu reiese din fisa cadastrala sau din certificatul de urbanism.Deci ar trebui sa soliciti chiar si acum de la primaria de care apartine terenul (terenurile)un certificat de urbanism,sau sa aduci dovada din legea fondului funciar (legea 18 parca), ca terenul intravilan agricol nu este construibil,ci devine construibil dupa scoaterea din circuitul agricol si toate aprobarile necesare.Inspectorii de la fisc VOR CONSIDERA CA TERENUL ESTE CONSTRUIBIL ca sa-ti ia TVA 19% plus majorari de 36% an, daca nu aduci dovezile clare,si chiar si atunci sa nu ti le ia in considerare si sa ajungi in instanta cu fiscul.
Daca afli noutati,tine-ma si pe mine la curent

Alte discuții în legătură

Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)