avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ?

am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil situat in intravilan mai platesc sau nu tva ? in momentul vanzarii nu am solicitat certificat de urbanism dar in extrasul de carte funciara scrie arabil . eu stiu ca un teren este cunstruibil abia dupa ce e scos din circuitul agricol.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
sorin1977, utilizator
Cel mai recent răspuns: patrascu marcela , utilizator 10:03, 8 Februarie 2010
oricum ai grija ca tot ce e peste 5 ani in materie fiscala se prescriu si nu pot sa zic nimic pana ne cheama acolo la discutii (eu am deja niste prieteni care au fost programati )si sa vad exact ce vor si dupa aia vorbim ce e de facut .Oricum parerea mea ca se vor trezi cu o gramada de procese in toata tara . eu personal sunt pregatit sa merg dincolo de instantele din romania.(si atunci o sa cer si despagubiri).Cum sa platesc tva la stat cand nu am incasat .Pe langa asta eu nu am vandut decat arabile si foarte putine intravilane dar nici pentru acelea nu ma las .Pe laga astea cu teren construibil sau neconstruibil ,paltitor sau neplatitor ,caracter de continuitate ultima completare in codul fiscal a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008 , deci dupa parerea mea sa iti ia tva din urma cu 6 ani ar fi retroactiv cea ce e imposibil inainte de 1 ian 2008. Oricum toate astea de mai sus oricat ar vrea cei de la fisc nu le stabilesc ei pana la urma ci instanta judecatoreasca daca e teren construibil sau neconstruibil ,paltitor sau neplatitor ,caracter de continuitate. o fi inspectorul fiscal specialist in urbanism sau o fi facut el legea fondului funciar.,deci si sa te inregistrezi sau nu ca platitor de tva tot de cele de sus tine. Oricum pe de alta parte ma gandesc ca poate ar fi un lucru bun .Daca fiind persoana fizica neautorizata, ma obliga sa platesc tva, tot asa trebuie sa ma si deduc . si atunci dupa ce am vandut un apartament de 35000 euro ma inregistrez ca platitor si toata vita ma deduc si cer tva ul inapoi. ....................... CE PARERE AI DE TOATE CELE DE MAI SUS
d-le sorin, de acord, dar legea va da voie sa deduceti TVA abia in momentul in care sunteti inregistrat in scopuri TVA, mai exact dupa ce ati obtinut certificatul de la finante.

dupa ce v-ati fi inregistrat, aveati dreptul/obligatia sa ajustati in favoarea dvs. TVA aferent bunurilor de capital aflate inca in folosinta si penru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, conform pct. 61, alin.4 din norme.

ori daca dvs. nu v-ati inregistrat, cum sa deduceti?!

de la cine ati cumparat terenurile?
daca le-ati luat de la persoane fizice....
D-le Sorin,pe mine m-au chemat pentru control ""inopinat"",cerind sa le duc minim 5 contracte.In 5 minute dupa ce le-am dus copii dupa contracte la inspectori-erau doi,au mai chemat inca 5 inspectori si pe loc au facut un proces verbal ca terenurile agricole sint construibile,ca sint persoana impozabila,ca am TVA de plata si au incercat sa ma faca sa semnez.Am plecat,si mi -au trimis prin posta.Constrolul a durat 5 minute,au dispozitii clare,daca esti pe lista celor 7000-8000 de persoane selectate,incearca sa-ti ia TVA cu japca,din 1 ianuarie 2004!!!! Cei 5 ani de prescriptie intra in vigoare de la 1 ianuarie anul viitor datei tranzactiei,deci se iau in calcul toate tranzactiile din 2004.ATENTIE!!! SCUTIREA DE TVA PENTRU TERENURI SI CLADIRI ALTELE DECIT CELE NOI,RESPECTIV TERENURI NECONSTRUIBILE aintrat in vigoare de la 1 ian 2007!! De la 1 ian 2004(data de la care pot face control ) pina la 31 dec 2006,LA TOATE TERENURILE DE ORICE FEL SI LA TOATE CLADIRILE VECHI TREBUIA ACHITAT TVA DE CATRE PERSOANELE FIZICE,DACA FISCUL SPUNE CA SINT CU CONTINUITATE,SAU DACA AU FOST CUMPARATE CU SCOP COMERCIAL.De la 1 ian 2007,datorita alinierii la legislatia EU,au ""binevoit"" sa scuteasca de TVA cladirile care nu sint noi,respectiv terenurile care nu sint construibile,deci daca in 2004,2005,2006 ai avut in total mai mult de 5 tranzactii de orice fel, sau chiar si o cladire construita si vinduta,in care NU ai locuit-ei spun ca este cu caracter comercial-si de la prima tranzactie iti pretind TVA pe toate tranzacttiile de orice fel pina la 1 ian 2007,apoi pretind TVA doar pe cladiri noi si terenuri construibile.Penalizarea de intirziere este de 36% pe an,deci iti dai seama ca din 2004 poti plati TVA cu penalizari si 50-60% din pretul total de vinzare de atunci!!! FISCUL ASA GINDESTE SI ASA ACTIONEAZA.Scapa cine poate.Zilnic ANAF raporteaza public cite milioane de lei au stabilit de plata,cite decizii de impunere au trimis,cite dosare penale au intocmit la ""evazionistii fiscali""-este termenul lor.In fiecare judet este altfel,si fiecare director judetean la ANAF interpreteaza legea diferit.Intr-un judet terenul agricol intravilan este construibil si cer TVA,in alt judet doar terenurile CC-curti si curti constructii sau/si cele scoase din circuitul agricol,in alt judet unii inspectori au decis intr-un fel,alti inspectori in alt fel.Ei sint instruiti sa ""propuna"" inspectie fiscala cam la toti cei care au mai mult de 5 contracte de vinzare IN TOTAL.Trimit propunerea la ANAF Bucuresti, si ei decid la cine sa faca inspectie fiscala si la cine nu.Deci unii scapa,unii crapa,functie de cum decid cei de la ANAF Bucuresti.
Ei spun ca asa cer normele EU-dar nu cred ,am intrebat pe cineva in Ungaria(stau linga granita) cum este la ei,si mi-au spus ca poti vinde cite case vrei,terenuri,apartamente-si platesti doar taxa la notar,cam ca la noi-si daca la sfirsitul anului ai in stoc ,de toti banii incasati,alte case,imobile-nu platesti nimic impozit,Daca ai cash-platesti impozit pe profit,ca orice comerciant.
DACA AI NOUTATI,ANUNTA-MA.Oricum pregateste-te-nu te baza pe proces,poti sa pierzi-mai bine scoate acum certificate de urbanism pe terenurile vindute unde sa scrie neconstruibil-sau interdictie de constructie pina la eliberare PUZ.
Consider ca aceste masuri de natura fiscala contravin codului comercial care reglementeaza faptul ca operatiunea de vanzare-cumparare a bunului imobil nu cade sub incidenta acestuia. In consecinta calificarea comerciala a unei" livrari" de bunuri imobile excede codului comercial inca in vigoare la acest moment.
Intrebarea de baza este "vanzarea cumpararea bunurilor imobile este act de comert sau de drept civil?" Nu doresc opiniiile finantistilor care intotdeauna au excelat in a analiza Codul Fiscal fara sa cunoasca celelalte prevederi legislative conexe.

In Decizia nr 576 din 2003 a CSJ- sectia Comerciala " In dreptul nostru, vanzarile de imobile sunt acte de natura civila intrucat art 3 Cod Comercial care enumera faptele obiective de comert nu cuprinde aceasta categorie de contracte. Chiar daca imobilul face parte sau este destinat sa intre in fondul de comert, operatiunea juridica mentionata este tot de natura civila. Numai cand se vinde intreg fondul de comert, incluzand si imobilele, vanzarea va avea caracter comercial"

Curtea de Apel Constanta-sectia comerciala, maritima si fluviala Decizia nr 71/COM/2006 referindu-se la vanzarea cumpararea unui imobil " prezumtia de comercialitate este inlaturata avand in vedere atat partile care participa la incheierea actului, bunul suspus vanzarii, natura vanzarii, scopul urmarit, cat si reglementarile legale aplicabile"

art 7 Cod comercial " sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita si societatile comerciale"

Daca acceptam aplicarea Codului fiscal in acceptiunea ANAF-ului probabil ca va urma demersul BNR pentru a sanctiona persoanele fizice care au incasat pretul vanzarii in alte monezi convertibile decat moneda romaneasca .
Daca ANAF-ul considera ca poate califica "comerciant" o persoana fizica va oferi drum liber BNR sa considere,. la randul sau , ca s-a incalcat regulamentul valutar si sa aplice masura confiscarii sumelor de bani incasate de vanzatori in EURO sau in alta moneda .

Deci nu va suna a o varianta democratica a unei "nationalizari" - confiscarea bunurilor acelora care si-au permis sa-si ridice nivelul de trai?
Rezultatul? Bunurile imobile ajung sa fie sechestrate si executate sau eventual Ministerul de Finante va accepta darea lor in plata pentru stingerea creantelor de natura fiscala, BNR confisca sumele de bani incasate cu titlu de pret in alta moneda decat cea romaneasca.


Daca am vandut 30 de parcele in arabil intravilan extins ,nescos din circuitul agricol,fiecare contract fiind sub 35000 euro,cum se calculeaza TVA-ul,incepind de cind?
Cu multumiri anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)