avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ?

am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil situat in intravilan mai platesc sau nu tva ? in momentul vanzarii nu am solicitat certificat de urbanism dar in extrasul de carte funciara scrie arabil . eu stiu ca un teren este cunstruibil abia dupa ce e scos din circuitul agricol.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
sorin1977, utilizator
Cel mai recent răspuns: patrascu marcela , utilizator 10:03, 8 Februarie 2010
Poate cineva sa gaseasca in vreo lege exact fraza care defineste terenul construibil?
In codul fiscal spune "teren construibil conform legii".Finantele spun ca orice teren intravilan,agricol sau pasune este construibil.
Multumesc anticipat
Salutare!

Eu una zic sa aveti atasat la factura certificat de urbanism sau extras de carte funciara din care reiese daca terenul este agricol extravilan sau intravilan.
Dca este extravilan=neconstruibil. Nimeni nu-ti da autorizatie de construire decat daca terenul este intravilan (scos din circuitul agricol).
Asta este parerea mea. Eu asa am facut. Cei de la finante au nevoie de bani. Unde tine...tine. Unde nu....gasim solutii si pentru ei.
O seara buna tuturor!
Mai ai ceva noutati legat de terenurile arabile intravilane si pozitia Fiscului? Eu am scos acum certicate de urbanism de la primarie unde scrie ca acum terenul este neconstruibil,si trebuie obtinut PUZ.Nu stiu daca se pot obtine retroactiv certificate de urbanism,culmea,pentru un teren arabil.Fiscul a trimis adrese in teritoriu ca toate terenurile intravilane,inclusiv arabile,pasune,etc sa fie considerate construibile,si sa aplice TVA retroactiv.Lumea este panicata,la notari se cearta ca nu au fost informati la vremea respectiva sa ceara TVA in contractul de vinzare.
Spunetimi va rog articolul de lege prin care trebuia sa te declari platitor de TVA DUPA depasirea cifrei de afaceri de 35.000 Euro ,si nu inainte.Fiscul declara ca trebuia sa te inregistrezi ca platitor de TVA inainte de a depasi plafonul de 35.000 de euro si sa platesti TVA si la prima tranzactie de teren construibil sau cladire noua!Practic daca ai vindut orice imobil inainte,daca Fiscul zice ca este cu caracter de continuitate(si ei definesc acest caracter!! nu legea,ca nu exista lege in acest sens),practic toate vinzarile au fost cu caracter comercial,si de la prima vinzare de teren construibil(care tot Fiscul il defineste daca este sau nu construibil-ca nu este clar definit de lege acest termen),trebuia sa platesti TVA ,fiindca ai depasit plafonul la imobilele vindute anterior !! E un cerc vicios.Practic Fiscul decide cine va plati TVA,dupa bunul plac!!Fiscul afiseaza pe adresa de web a ANAF,ca "'ramine la latitudinea fiecarui inspector fiscal sa analizeze fiecare tranzactie in parte si sa stabileasca la care se va cere TVA-si cum inspectorul este angajatul Fiscului,va imaginati cum va decide.
Legat de raspunsul de la Finante,altii au trimis si au primit citate din Codul Fiscal,sau nu au primit raspuns de loc.Legat de terenurile agricole intravilane(cam toate in jurul comunelor).ca sa poti sa-ti faci o parcela mai mare,sa-l comasezi,trebuie sa cumperi de la cine vinde,si apoi sa faci schimbi cu cei care nu vind,si daca ti-au ramas terenuri ,de ex parcele medii de un hectar,sint prea inguste sa-l poti lucra,ara,semana,deci in final il vinzi si cumperi acolo unde ai reusit sa stringi mai multe hectare,sa-l poti lucra ,..Dar vine Fiscul si spune ca daca ai vindut/schimbat mai mult de 5 terenuri(ceea ce poate insemna 2-5 hectare)-ai facut comert,si devii platitor de TVA...Este corect? Unde este comertul aici? Plus ca incepi comasarea cind terenul este agricol extravilan,si vine primarul si il face agricol intravilan fara sa te intrebe(prin decizia consiliului local,care au tot interesul sa declare cit mai multe terenuri agricole ca si intravilane,ca sa incaseze impozitul la primaria comunei).Legea este foarte neclara si Fiscul il interpreteaza in favoarea lui.
Acum umblu sa scot certificate de urbanism pe terenuri agricole,ca asa scrie in normele de aplicare a Codului Fiscal-si ma duc apoi sa ma cert cu cei de la Fisc.Trebuie sa-mi iau avocat,consultant fiscal,etc-Timp,bani pierduti ..si daca ajung la proces,alte costuri...Deocamdata mi-au trimis in scris ca terenul agricol intravilan este construibil si trebuie sa platesc TVA,si ca imi vor face inspectie fiscala pe ultimii 6 ani!
Aveti vreo alta solutie?

Alte discuții în legătură

Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)