avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ?

am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil situat in intravilan mai platesc sau nu tva ? in momentul vanzarii nu am solicitat certificat de urbanism dar in extrasul de carte funciara scrie arabil . eu stiu ca un teren este cunstruibil abia dupa ce e scos din circuitul agricol.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
sorin1977, utilizator
Cel mai recent răspuns: patrascu marcela , utilizator 10:03, 8 Februarie 2010
de ce atatea complicatii?

va sfatuiesc sa trimiteti o adresa recomandata, cu confirmare de primire, catre departamentul asistenta contribuabil, din cadrul DGFP de care apartineti.
in aceasta scrisoare cereti un punct de vedere cu privire la aceste terenuri, dar nu precizati ca le-ati vandut, spuneti ca urmeaza sa le vindeti si nu stiti cum sa procedati cu TVA-ul.

bafta!
Sint complicatii din urmatoarele motive:
-Fiscul a pornit controlul la nivel national,la aprox 8000 de persoane fizice,verificind pe toti cei care in ultimii 5 ani au facut mai mult de 5 vinzari de imobile,indiferent ce.Fiscul a declarat ca aceste 8000 de persoane sint un esantion ,si urmeaza apoi si altii.
-practic impun TVA cu majorari la tranzactiile incepind din 1 ian 2004 pina la 31 dec 2008.
-ei nu cunosc daca un teren este construibil sau nu si nici nu ii intereseaza-fiind neclara legea,ei impun toate tranzactiile (sau aproape toate) de terenuri cu TVA,chiar daca este agricol intravilan,pasune intravilana,etc.Decioziile de impunere ale Fiscului sint executorii.
-toti cei care au vindut mai mult de 5 imobile,culmea cumulat in 2006-2008-sint considerati automat de fisc persoane impozabile si se incepe automat inspectie fiscala incepind din 1 ian 2004
-fiscul emite decizii de impunere TVA cam la toti care au vindut mai mult de 5 terenuri,SI PUNE SECHESTRU AUTOMAT pe cam toata averea,imobilele persoanei respective-mai ales in aceasta perioada cind valoarea de piata a imobilelor este prabusita
-sint deja sute si mii de persoane in tara in aceasta situatie
-contra deciziei de impunere a Fiscului,poti depune contestatie,care se va solutiona in instanta si poate dura chiar si ani-inseamna expertize,costuri,etc.Plus ca in acest timp bunurile imobile vor fii sechestrate de Fisc,oricum nu le poti vinde
-apar mari probleme daca ai credite la banci-legea bancara obligind bancile sa rezilieze contractele de credit DACA s-a inceput o executare silita asupra unei persoane(inclusiv asupra imobilului ipotecat)
-Fiscul se bazeaza ca NU toti vor avea bani si timp sa se judece si vor putea incasa bani la buget
-celor care au construit case sau apartamente si le-au vindut li se intocmeste si dosar penal-daca nu au evidenta contabila (ca persoane fizice)-cunosc deja multi care sint in aceasta situatie.Au construit o casa ,au apartamentat-o si au vindut-o pe apartamente mai mici.Fiscul lea cerut evidenta contabila,cum au platiti muncitorii,si li s-a intocmit dosar penal pentru faptul ca nu au virat la stat retinerea la sursa din manopera achitata la muncitori(munca la negru-cam asa ceva,printre altele)
-sint vizati si cei care au cumparat terenuri agricole,le-au parcelat si le-au vindut pe parcele.Trebuia achitat TVA (din punct de vedere al Fiscului)-cu majorari pe 2-3 ani,sume de plata reprezinta cam 50% din pretul primit.Cum nu vad cine are de unde achita acum,Fiscul va confisca averea peroanelor in cauza si va vinde la licitatie imobilele-probabil tot terenuri.Cum preturile acum sint chiar si cu 80% mai mici ca acum 2-3 ani
-daca trimiti la Fisc in scris intrebare daca trebuie sa platesti TVA la vinzari de terenuri,iti citeaza din codul fiscal si spun ca ramine la aprecierea inspectorului fiscal sa analizeze fiecare caz in parte si sa decida daca vinzarea respectiva a fost cu intentia de a face comert, daca terenul este construibil, daca vinzarea a avut caracter de continuitate-deci tot Fiscul decide daca tranzactia a avut scop comercial sau daca terenul este construibil sau daca vinzarea a avut caracter de continuitate (si au definit continuitatea tot ei-5 vinzari din 2004 pina in 2008 cumulat)-dar TVA se plateste si la o singura vinzare de teren construibil sau casa/apartament nou-.si cum inspectorul fiscal este angajat al Fiscului,va puteti imagina decizia acestuia
-practic daca Fiscul va aplica legea dupa cum o interpreteaza ei,vor fii sute de mii de persoane executate silit-sint sute de mii de tarani ,de exemplu,care si-au vindut parcelele de teren mostenite(care majoritatea prin deciziile primariilor au fost trecute din extravilan agricol in intravilan agricol),sau si-au parcelat si si-au vindut gradinile din jurul caselor-ma refer la satele,comunele din jurul oraselor mari.Si nimeni nu a platit TVA .
-singurele solutii care exista ,din punctul meu de vedere sint ori ca noul guvern va reveni asupra acestor impuneri in masa si se va scoate un nou cod fiscal mult mai explicit,fara interpretari; ori scapa cine poate in instanta (deci unii vor fii siliti sa platesca,altii nu-in functie de cit de bun avocat au).
Daca aveti informatii noi,va rog sa le faceti publice
va dau un ca raspuns un articol din ziarul financiar unde Ioan Grigoriu, şef Serviciul Coordonare Planificare Analiză şi Îndrumare pentru Activitatea de Inspecţie Fiscală din cadrul DGFPJ Iaşi. spune :„O construcţie este considerată nouă în sens fiscal, de la data primei ocupări, care coincide cu data procesului verbal de recepţie, până la data de 31 decembrie a anului următor”, a explicat Grigoriu.
De asemenea, categoria de teren construibil se referă doar la parcelele aflate în intravilan şi/sau care au fost scoase din circuitul agricol, până la momentul vânzării.
iar privitor la inregistrarea ca persoana impozabila va trimit un raspuns de pe site-ul ministerului de finante Totuşi, dacă operaţiunile imobiliare constau numai în vânzări de construcţii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi considerate noi şi în vânzări de orice alte terenuri decât cele construibile, acestea sunt scutite de TVA şi chiar dacă persoana fizică devine, în principiu, persoană impozabilă pentru aceste operaţiuni, nu are obligaţia înregistrării în scopuri de TVA. Persoanele fizice care cumpără în vederea revânzării bunuri imobile devin persoane impozabile din perspectiva TVA, deoarece realizează fapte de comerţ, aşa cum prevede şi Codul Comercial.
deci din aceste doua articole reiese din punctul meu de vedere ca nu ar trebui nici sa platesc nici sa ma inregistrez
astept in continuare punctele dumneavoastra de vedere
1.Ce inseamna parcele aflate in intravilan? Primariile comunelor si satelor au extins intravilanul cu mii si sute de mii de hectare de teren agricol. si pasuni.De ex. o comuna de linga Timisoara a extins intravilanul cu 2500 de hectare de teren agricol,alta cu 1800 de hectare -comuna avind suprafata construita de doar 100 de hectare.Intravilanul agricol,cele 2500 de hectare se considera teren construibil? Fiscul zice da..si cam 80-90% din terenuri sint agricole intravilan.Si Fiscul pretinde TVA.
2.Cladire noua se considera si o casa veche care s-a modernizat,reparat,eventual apartamentat-daca valoarea reparatiei,modernizarii reprezinta 50% din valoarea totala a casei.Cum o casa veche,la Fisc,avea o valoare declarata,impozitabila neglijabila ,nereactualizata ,iar in urma vinzarii se vede valoarea clar din contractul de vinzare cumparare...O cladire noua,este,din punct de vedere al Fiscului,o casa neocupata..pai daca ai 2-3 case,sau apartamente,normal ca ocupi doar una..si aici este loc de interpretare.
3.Vinzind mai multe imobile,devii,din punct de vedere al Fiscului,persoana impozabila.Cum platesti impozitul pe profit? Cei 16%? Prin 2006 acest impozit de 16% era calculat si retinut de notar.Apoi a aparut un impozit pe tranzactie de 2-3% valabil si acum,functie de valoare si durata detinerii imobilului.Daca acest impozit platit este mai mic decit 16% din profit,diferenta poate fii solicitata de Fisc?Codul Fiscal spune clar ca orice persoana impozabila trebuie sa tina o evidenta contabila.Si din acest punct de vedere,Fiscul va interpreta cum doreste,bineinteles in favoarea sa.
dupa parerea mea este o diferenta intre intravilan si construibil (din cate am vazut si legea zice construibil sau arabil pasune etc..) un teren nu te lasa sa construiesti pana nu il scoti din circuitul agricol adica ii schimbi ramul de cultura din arabil in construibil indiferent daca intravilan sau extravilan (poti construi si pe extravilan daca il scoti din circuitul agricol).si chear daca unele primarii te lasa sa construesti ,in toata tara nu poti intabula nici o constructie pana nu ai scoaterea din circuitul agricol de vazut legea 50 din 91 legea 18 ordinul comun 897/798 din 2005 care prevad expres treaba asta . si atunci eu ma intreb conteaza oare ; si cum stabileste fiscul daca un teren e construibil sau nu ?

Alte discuții în legătură

Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)