Pe forumul Avocatnet.ro a fost dezbatuta situatia in care proprietarul unui imobil doreste sa-si inregistreze o societate comerciala la Registrul Comertului, insa, descopera ca la aceeasi adresa figureaza inca patru societati comerciale, cu sediul social expirat.
Situatia prezentata
Unul dintre utilizatorii inregistrati ai forumului a cumparat o casa de la o societate comerciala. Acesta s-a prezentat la Oficiul Registrului Comertului pentru a declara sediul propriei societati comerciale, in casa achizitionata. La sedinta de judecata , i s-a comunicat ca la aceeasi adresa mai figureaza inca patru societati cu sediul social expirat.
Intrebarile userului
Ce modalitate exista pentru radierea acelor societati, in conditiile in care durata contractelor de inchiriere ale acestor societati a expirat?
Raspunsuri in Forum
Unul dintre useri sugereaza ca trebuie depusa mentiune la Registrul Comertului de radiere a sediilor respectivelor societati, cu dovada de expirare a contractelor de inchiriere sau comodat aferente spatiului respectiv, cu plata taxelor aferente.
Pe forum a fost initiata si o dezbatere privind posibilitatea ca actualului proprietar al imobilului de a depune cererea de radiere.
Unul dintre useri a afirmat ca a avut in practica un astfel de dosar. Cererea de radiere a fost depusa la Registrul comertului, care a fost inaintata la Tribunalului Bucuresti si s-a judecat. "S-a facut dovada ca nu mai au titlu valabil si s-au radiat. Bineinteles s-au citat partile si s-a judecat dupa procedura contencioasa", afirma userul.
Un alt user aduce ca argument si ultimele modificari aduse Legii societatilor comerciale, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2008 (
alin. 3 si 4 ale art. 227 au fost introduse prin OUG nr. 52/2008):
"Art. 227 - (1) Societatea se dizolva prin:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitatii societatii;
d) hotararea adunarii generale;
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
f) falimentul societatii;
g) alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.
(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), asociatii trebuie sa fie consultati de catre consiliul de administratie, respectiv de directorat, cu cel putin 3 luni inainte de expirarea duratei societatii, cu privire la eventuala prelungire a acesteia. In lipsa, la cererea oricaruia dintre asociati, tribunalul poate dispune, prin incheiere, efectuarea consultarii conform art. 119 alin. (3).
(3) Daca procedura prevazuta la alin. (2) nu este indeplinita, la expirarea duratei mentionate in actul constitutiv orice persoana interesata sau Oficiul National al Registrului Comertului poate sesiza judecatorul-delegat pentru constatarea dizolvarii societatii.
(4) Lichidarea si radierea societatii se efectueaza potrivit dispozitiilor art. 237 alin. (6) - (10)."
Asteptam si opinia ta in Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)