Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 614/2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 563, din 25.07.2008
In temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare, avand in vedere dispozitiile art. 139 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:
Art. I. — Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 93, alineatele (1), (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 93. — (1) Actele de sesizare a instantei, depuse personal sau prin reprezentant, sosite prin posta, curier ori fax, se depun la registratura, unde, in aceeasi zi, dupa stabilirea obiectului cauzei, primesc numar din aplicatia ECRIS si data certa.
(2) Stabilirea obiectului cauzei se face, de regula, de catre un grefier cu studii superioare, sub coordonarea unui judecator.
Dupa stabilirea numarului din aplicatia ECRIS, dosarele se predau personalului responsabil cu efectuarea repartizarii aleatorii, avand atasate dovezile privind modul in care au fost transmise.
(3) Celelalte cereri si acte de orice natura, inclusiv corespondenta cu caracter administrativ, sosite prin posta, curier, fax, e-mail sau prin orice alt mijloc de comunicare, se inregistreaza in registrul general de dosare, registrul de intrareiesire a corespondentei administrative ori in registrul de evidenta a petitiilor si se prezinta, dupa caz, presedintelui instantei sau, atunci cand cererea priveste un dosar aflat pe rolul instantei, completului caruia i-a fost repartizata cauza. In cazul in care o cerere sau un act priveste un dosar aflat pe rolul instantei in ziua depunerii lui, dupa inregistrare, grefierul registrator il va preda direct grefierului de sedinta.”
2. La articolul 95, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Repartizarea cauzelor se va efectua in sistem informatic prin programul ECRIS.”
3. La articolul 95, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8
1), cu urmatorul cuprins:
„(8
1) La cererea motivata a completului de judecata investit cu solutionarea unui dosar care in mod constant necesita un timp de lucru ce acopera durata normala a unei sedinte de judecata, colegiul de conducere al instantei poate sa dispuna, pana la solutionarea cauzei respective sau pana la un alt moment al procesului, ca acelui complet sa nu ii mai fie repartizate alte cauze.”
4. La articolul 96
1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Cererile privind masurile asiguratorii se repartizeaza aleatoriu, daca nu este pe rol o judecata asupra fondului.”
5. La articolul 98, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Daca in urma solutionarii incidentelor procedurale prevazute la alin. (2) se constata ca, din motive prevazute de lege, completul caruia i-a fost repartizata aleatoriu cauza nu este in masura sa judece, dosarul se repartizeaza aleatoriu.
(4) In situatia in care incidentele procedurale se refera la o parte din membrii completului de judecata, solutionarea acestora se va face de catre un complet constituit prin includerea judecatorului sau a judecatorilor stabiliti prin planificarea de permanenta, pe materii, realizata cel putin semestrial. Completul de judecata astfel constituit va pastra cauza pentru judecata in situatia in care, in urma solutionarii incidentelor procedurale, se va stabili ca judecatorul sau judecatorii cu privire la care s-au invocat incidentele procedurale nu pot participa la judecarea cauzei.”
6. La articolul 98, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5
1), cu urmatorul cuprins:
„(5
1) Planificarea de permanenta se face pentru fiecare zi. In cazul in care incidentele procedurale prevazute la alin. (4) nu se solutioneaza in ziua in care au fost invocate, intregirea completului se face cu judecatorul sau judecatorii din planificarea de permanenta din ziua in care acestea au fost invocate. Daca incidentul procedural se invoca intre termenele de judecata, in alcatuirea completului intra judecatorul sau judecatorii din lista de permanenta aferenta zilei in care s-a stabilit termenul de judecata.”
#PAGEBREAK#
7. La articolul 98, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
„(7) In cazul existentei, intr-o singura zi, a mai multor incidente procedurale sau a situatiilor de absenta a membrilor completului de judecata, solutionarea acestora se face, prin rotatie, de judecatorii aflati pe planificarea de permanenta din acea data, in ordinea inregistrarii.”
8. La articolul 99, alineatele (5), (7) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(5) Repunerea pe rol a cauzei dupa suspendare, pentru continuarea judecatii sau pentru perimare, se va realiza de catre completul investit aleatoriu cu solutionarea cauzei. In cazul in care acest complet a fost desfiintat sau membrii acestuia nu mai functioneaza in cadrul instantei, dosarul se va repartiza completului care are acelasi numar in noua configuratie. In situatia in care nu exista un asemenea complet, dosarul se va repartiza completului imediat urmator competent sa judece cauza, corespunzator fazei procesuale in care se afla aceasta. Aceeasi rezolvare se va da cererilor de indreptare a erorilor materiale si cererilor de completare a hotararii.
…………………………………………………
(7) Completul de divergenta se va constitui potrivit art. 54 alin. (4) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin includerea presedintelui sau a vicepresedintelui instantei, a presedintelui de sectie ori a judecatorului din planificarea de permanenta aferenta datei la care se vor relua dezbaterile.
……………………………………………………
(9) Cererile de suspendare a executarii hotararilor supuse cailor de atac se vor solutiona de completul care a fost investit cu judecarea cauzei. Daca cererea de suspendare se inregistreaza inainte de sosirea dosarului, aceasta se va repartiza in procedura aleatorie.”
9. La articolul 99
1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Cererile de recurs ulterioare formulate impotriva altor hotarari care vizeaza acelasi debitor vor primi coperte inscriptionate cu acelasi numar unic de dosar, atribuit prin repartizarea aleatorie a primului recurs, si cu mentiunea «supliment — recurs ...» 1, 2, 3, _, dupa caz. Pentru solutionarea fiecarui recurs, completul astfel investit poate pronunta cate o decizie.”
10. La articolul 99
2, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Numarul unic dat de instanta de fond se pastreaza fara modificari pe tot parcursul solutionarii dosarului pana la executarea hotararii. In situatia casarilor cu trimitere spre rejudecare ori in alte situatii in care in mod obiectiv programul nu permite pastrarea aceluiasi numar, se va genera un numar nou in sistem informatic.”
Art. II. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecator Lidia Barbulescu
Bucuresti, 26 iunie 2008.
Nr. 614.
Comentarii articol (0)